Una dintre cele mai importante modificări ale Ministerului Educației pentru acest an școlar a generat un val uriaș de nemulțumire și de respingere atât din partea elevilor, cât și din partea dascălilor. Este vorba de așa-zisa cameră de detenție, un loc în care elevii care deranjează orele de curs vor fi duși pentru a-i extrage din ambientul clasei.
Teoretic, copiii din camera de detenție ar trebui să fie supravegheați de profesori până se termină ora întreruptă, însă, realitatea este mai complicată decât pare. Practic, pentru a se implementa o astfel de inițiativă, ar trebui să se angajeze un nou cadru didactic sau didactic auxiliar pentru a-i supraveghea pe elevii trimiși în camera de detenție.
Ideea unei camere de detenție este respinsă chiar și de elevi. În timp ce unii spun că ar putea reprezenta o alternativă a chiulului motivat, deranjând orele intenționat doar pentru a scăpa, alții o aseamănă cu măsură de corecție aplicată, în general, în închisori.
Din fericire, măsura nu are titlu obligatoriu și poate fi adoptată doar de unitățile de învățământ care se confruntă cu astfel de probleme sau care își doresc să înființeze această cameră de detenție la nivelul școlii din care fac parte.