CONSILIUL LOCAL ALMUNICIPIULUI SLATINA
Direcţia de Asistenţă Socială Slatina
vă informează despre
Eliberarea cardului-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap
Persoanele cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora, pot solicita emiterea unui card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare.
Autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimaţie beneficiază de parcare gratuită.
Modelul actual al cardului-legitimaţie a fost stabilit prin Ordinul nr. 163/2023 emis de Autoritatea Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi. Același act normativ stabileste și modelul tip al cererii pentru eliberarea cardului-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap.
Cardurile-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap emise până la data de 1 iulie 2023 îşi păstrează valabilitatea până la data de 30 iunie 2024, urmând ca beneficiarii dreptului la cardul-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap, care au domiciliul/reședința în municipiul Slatina, să se adreseze Direcției de Asistență Socială Slatina în vederea eliberării unui nou card-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap.
Cetățenii municipiului Slatina pot depune fizic cererea pentru eliberarea cardului-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap la sediul Direcției de Asistență Socială Slatina din str. Frații Buzești nr. 6, sau prin mijloace electronice la adresa de e-mail office@das-slatina.ro.
La depunerea cererii, fizic, beneficiarul dreptului la cardul-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap prezintă, în original, următoarele documente:
• document de identitate,
• certificatul de încadrare în grad de handicap,
• o fotografie 3/2 cm tip carte de identitate care poate fi depusă şi pe suport electronic, în format jpeg.
În situaţia în care beneficiarul depune documentele de mai sus prin mijloace electronice, acestea vor fi prezentate în original la eliberarea cardului-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap.
În interesul persoanei cu handicap, cardul-legitimaţie de parcare poate fi utilizat şi de:
• familie;
• asistentul personal;
• însoţitorul persoanei adulte cu handicap;
• părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecţie specială, stabilită în condiţiile legii.
Atenţie!
Parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv.