Pesta porcină africană pune pe jar nu doar autoritățile, ci și fermele de porci din Olt. Virusul, extins deja în opt județe ale țării, inclusiv în Ilfov, i-a determinat pe reprezentații fermei din Negreni - Scornicești, să investească mai mult în echipamente de protecție și dezinfectanți.
Amenințarea vine însă din partea fermierilor care cresc porci în gospodăriile proprii. Știu prea puține lucruri despre această boală și răspândirea virusului, iar autoritățile ar trebui să demareze o campanie intensă de informare a lor pe această temă.
Fermierii trebuie să știe că statul îi va despăgubi la prețul pieței, pentru animalele bolnave de pestă care trebuie sacrificate.
Și reprezentanții instituțiilor centrale au remarcat o lipsă de informare a micilor fermieri, care au sacrificat porci bolnavi și au congelat carnea pentru consum, știind doar că virusul pestei porcine nu afectează oamenii.
„Virusul pestei porcine africane rămâne activ până la doi ani, chiar și atunci când carnea animalului este congelată. Astfel, boala se poate răspândi necontrolat, pe o perioadă de timp îndelungată și va genera noi focare. E important ca toți crescătorii de porci să știe că sistemul de despăgubiri oferite de stat în această situație funcționează fără probleme și să accepte ca animalele să fie sacrificate”, a explicat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.
Prețul oferit de stat ca despăgubire pentru porcii infectați cu pestă este cuprins între 8 și 12 lei pe kilogram în viu.