Cu fiecare minut de la instalarea stopului cardio-respirator, dacă nu se acordă primul ajutor, șansele de supraviețuire ale victimei scad cu aproximativ 10%. În schimb, șansele cresc cu aproximativ 50-70% dacă manevrele de resuscitare și defibrilare automată sunt realizate în primele 3-5 minute de la instalarea stopului cardio-respirator.
Pentru că fiecare dintre noi poate contribui la salvarea unei persoane care a suferit un stop cardio-respirator, ISU Olt desfășoară permanent activități de informare și instruire a populației în ceea ce privește cunoașterea regulilor de bază.
Modulele de pregătire, atât teoretice, cât și practice, sunt desfășurate sub coordonarea asistentului medical, Cătălin Stănciuleasa, de la SMURD Olt și cu sprijinul paramedicilor și voluntarilor din cadrul ISU Olt.
Aceste manevre de prim-ajutor sunt esențiale în cazul unei persoane aflate în stop cardio-respirator, dacă în apropiere există cineva care știe să le aplice corect și la timp. De aceea, fiecare dintre noi ar trebui să știe cum să acționeze într-o situație. Pentru că și o secundă poate face diferența dintre viață și moarte.