La nivelul Uniunii Europene se risipesc anual peste 88 milioane tone de alimente, ceea ce înseamnă aprox. 20% din alimentele produse, iar în România se risipește în jur de 10% din mâncarea cumpărată. Pornind de la aceste statistici, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, a propus și a susținut modificarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Propunerea a fost dezbătută și susținută de mai mulți parlamentari, iar zilele trecute a primit votul deputaților.
„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri referitoare la circuitul alimentelor aflate aproape de expirarea datei limită de consum, stabilirea organelor abilitate pentru constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor, precum și definirea operatorilor economici din sectorul agroalimentar potrivit Regulamentului (CE) nr.178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare”, a explicat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.
Față de varianta inițială aprobată în 2016, de data aceasta legea nu mai obligă operatorii economici să ia măsuri de reducere a risipei alimentare, ci specifică faptul că pot lua asemenea măsuri. Ideea reducerii risipei alimentare este promovată și de reprezentanții agricultorilor. Președintele Asociației Tinerilor Fermieri, Florin Ciobanu, a propus, în timpul vizitei recente a Ministrului Agriculturii, Petre Daea, donarea legumelor nevândute pe tarabele din piață.
Potrivit noilor reglementări, operatorii economici care vor dona alimentele în baza noii legi vor beneficia de facilități fiscale cum ar fi reducerea impozitului sau scăderea bazei de impozitare. Proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare nu se aplică încă. Acesta trebuie promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial, ca să intre în vigoare.