Studiul a fost realizat în baza Strategiei Naționale Antidrog 2013-2010 și a Planului Național de Acțiune 2013-2016 și a avut ca obiectiv general îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a problematicii drogurilor la nivel național. În județul Olt, studiul a fost aplicat în 10 unități de învățământ din Slatina, Caracal, Corabia, Scornicești, Iancu Jianu și Balș. La clasele de liceu, selecția unităților de învățământ și a claselor a fost făcută aleatoriu de coordonatorii studiului la nivel național.
În anul 2017, Serviciul Antidrog Olt a acordat consultanță, la solicitarea DIICOT, pentru opt persoane care au consumat droguri. Specialiștii spun că, în general, consumatorii de droguri nu vin din proprie inițiativă la terapie, ci la îndemnul familiei sau prietenilor. Pentru a preveni acest viciu, reprezentanții Antidrog desfășoară o serie de acțiuni.
Cel mai consumat drog este canabisul. Potrivit studiului realizat, 3,1% dintre elevi au declarat că au consumat canabis cel puţin o dată în viaţă; 1,6% au fumat cel puţin o dată în ultimele 12 luni și 0,7% în ultimele 30 de zile.