Ştiri pe scurt
Social
20.07.2017
Autor articol: OltTv
Vizualizari: 28
LIBERI SĂ CIRCULĂM ÎN CANADA
Parlamentul European a aprobat, miercuri, Acordul economic şi comercial UE-Canada. Cetăţenii români vor putea călători fără vize în Canada, în două etape: într-o primă etapă, de la 1 mai, anumite categorii, iar de la 1 decembrie 2017 toţi românii. Acordul trebuie ratificat în parlamentele naţionale ale ţărilor membre. CETA a stârnit controverse aprinse, iar opozanţii au ieşit în stradă inclusiv astazi, înainte de vot. Printre altele, afirmă că acordul va duce la dispariţia unor locuri de muncă în Europa, iar agricultorii vor avea de suferit, pentru că piaţa va fi invadată de carne canadiană mai ieftină. 408 europarlamentari au votat pentru și 254 împotriva CETA, potrivit Reuters.
MĂSURI DURE PENTRU ROMÂNIA
Comisia Europeană a decis miercuri să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru că autoritățile nu au reușit să închidă 68 de depozitele municipale de deșeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor și mediu, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. România era obligată să închidă sau să reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009. Măsuri similare au fost adoptate deja împotriva altor șase state membre, respectiv Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia și Slovacia. Anterior, Ministerul Mediului avertiza că România riscă să plătească, începând din acest an, o amendă de 124.000 de euro pe zi pentru faptul că autoritățile nu au reușit să închidă depozitele municipale de deșeuri neconforme.
CASE IZOLATE DUPĂ REGULI BIO
Orice locuinţă proprietate privată poate fi acum izolată termic după reguli bio. Vorbim aici şi despre case vechi, vile individuale, imobile cu mai multe apartamente, dar nu mai înalte de parter şi două etaje. Intră în această categorie şi clădiri aflate acum în construcţie. Suprafaţă minimă trebuie să fie 50 de metri pătraţi.
Condiţia esenţială este ca pentru diminuarea pierderilor de căldură să fie folosite materiale organic-naturale, precum cânepa, lâna, bumbacul sau pluta. În aceste condiţii devine esenţial girul unui arhitect. Suma maximă alocată pentru un proiect este de 40.000 de lei, dar nu mai mult de 120 de lei pe metru pătrat izolat şi finisat. Sesiunea de înscriere în programul "Casa Verde Plus" va fi stabilită şi apoi anunţată public de către Administraţia Fondului pentru Mediu.
BANI PUŢIN PENTRU SĂNĂTATE
România este statul din Uniunea Europeană care alocă cel mai mic procent din PIB (5,1% în 2014) pentru sănătate, la polul opus fiind Suedia, Franța, Germania și Olanda care au alocat fiecare aproximativ 11% din PIB în acest scop, arată datele publicate miercuri de Eurostat. Comparativ, Bulgaria a alocat în 2014 o cotă de 8,5% din PIB pentru sănătate, Cehia (7,6% din PIB), Ungaria (7,2% din PIB) și Polonia (6,3% din PIB). România este pe ultimul loc și când vine vorba de sumele cheltuite pe cap de locuitor pe sănătate, 388 de euro în 2014, față de 504 euro pe cap de locuitor în Bulgaria, 684 euro în Polonia și 757 euro în Ungaria.
Redactor: Mirela Vârşă