Dacă până acum bolile de inimă erau pe primul loc în topul afecțiunilor din județul Olt, în ultima perioadă și accidentul vascular cerebral a urcat pe această poziție. O spune îngrijorat șeful Secției de Neurologie de la Spitalul Județean de Urgență Slatina, medicul Renică Diaconescu, după ce tot mai mulți olteni au ajuns la spital cu această problemă medicală.
Și nu doar numărul cazurilor de persoane cu accident vascular cerebral este în creștere, ci și al pacienților tot mai tineri, spun medicii specialiști.
Spitalul Județean de Urgență Slatina a devenit foarte cunoscut și căutat și de pacienți din alte județe, după ce a fost introdus în programul național de tromboliză. Din 2019, medicii de aici administrează tratament intravenos pentru ca bolnavii cu AVC să nu rămână cu sechele. Tratamentul se acordă doar pacienților care ajung la spital în primele patru ore de la producerea unui AVC.
Medicii specialiști recomandă prezentarea la spital încă de la primele semne ale accidentului vascular cerebral. În cazul în care pacientul ajunge târziu la medic, recuperarea nu mai este garantată, iar bolnavul poate rămâne cu sechele, avertizează neurologii slătineni. Această afecțiune medicală apare atât la bărbați, dar și la femei.