Covid-ul a afectat numărul de internări la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Unii pacienți, chiar și din cei cu boli grave, au amânat vizitele la medic sau chiar nu s-au mai prezentat deloc, de teama infectării cu noul coronavirus. Un lucru foarte grav, spun specialiștii, pentru că astfel de boli, cum este cancerul, de exemplu, nesupravegheate medical, pot deveni și mai grave.
Anul trecut, peste 2.000 de pacienți au fost tratați la Secția Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina. Unii cu forme ușoare de boală, dar alții în stadii avansate.
În Secția Oncologie, toți bolnavii sunt testați la internare. Personalul medical este și el verificat, periodic, pentru o cât mai mare siguranță și protecție.
Zilnic, medicii fac tot posibilul să salveze fiecare bolnav: atât de maladia care le macină corpul, dar au grijă să le ridice și moralul, pentru că psihicul contează foarte mult în rezultatul final al bolii. Iar în unele cazuri, pacienții ajung chiar și la consiliere psihologică.
Medicii spun că se poate trăi cu cancer, boala poate fi ținută sub control. Însă după o prezentare tardivă la spital, pacientul este ca și pierdut, spun specialiștii.
Potrivit statisticilor, cancerul este responsabil pentru aproximativ 10 milioane de decese în 2020 la nivel mondial, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului. Totodată, numărul cazurilor de cancer diagnosticate anul trecut se ridică la 19,3 milioane. De asemenea, unul din 8 bărbaţi şi una din 11 femei mor din cauza acestei boli.
Cancerul este a doua cauză de mortalitate în România, după bolile cardiovasculare, și are o medie de 142 de decese pe zi în țara noastră, conform datelor oficiale Globocan.