Inițiativa vizează crearea unui cadrul legal privind la denumirea, prezentarea, etichetarea și comercializarea produselor din carne, urmărindu-se sănătatea populației, respectarea condițiilor de igienă și informarea corectă a consumatorilor, după cum s-a specificat în raportul comisiei de specialitate.
„Prin sintagma ‘Produs românesc’ din carne se înțelege carnea și produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România. Este interzisă inscripționarea la raft și pe eticheta cărnii și a produselor din carne a sintagmei ‘Produs românesc’ și a culorilor drapelului național dacă nu sunt respectate prevederile în vigoare” , este menționat în proiectul de lege.
În cadrul legii se mai precizează că eticheta va avea și un cod QR și prețul de achiziție în cazul produselor atât din piața internă, cât și din piața externă, potrivit proiectului inițiat de parlamentarii PSD Olt: Emil Albotă, Cătălin Grecu, Marius Iancu, Adrian Chesnoiu, Paul Stănescu și Siminica Mirea.