Producția de suine din țara noastră a crescut de 17 ori, față de acum 30 de ani. Sunt datele oficiale ale Ministerului Agriculturii, care mai arată și o majorare a cantității importate - aproximativ 80% din totalul producției de carne de porc. Pentru a evita risipa de bani și pentru a-i încuraja pe fermierii autohtoni, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Florin Barbu, își propune realizarea unui pachet legislativ care să protejeze acest sector.
„Avem în lucru Legea privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine, iar eu am introdus împărțirea pe 8 regiuni. Dacă sunt focare de pestă într-o regiune, se vor impune restricții numai în acea regiune și nu va fi oprită mișcarea animalelor și exportul de carne pentru toată țara.
Vreau ca, în maximum 3 săptămâni, să avem acest proiect legislativ votat și în Camera Deputaților, pentru a putea pune în dezbatere publică "Legea cărnii" un proiect de lege asemănător cu "Legea Laptelui și a produselor lactate"- carnea de porc românească să fie etichetată corespunzător și să existe în supermarket- uri rafturi separate unde se găsesc produse din producția autohtonă.”
Deputatul oltean a mai adăugat că este vital ca dezbaterea proiectelor legislative să fie făcută în mod transparent, alături de toți factorii implicați.