Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Inițiativă legislativă pentru combaterea cancerului
05.12.2022
Autor articol: Ovidiu Gherghina
Vizualizari: 129

Cancerul a fost și va rămâne o problemă majoră de sănătate publică, fiind prima sau a doua cauză a deceselor în lume. Este premisa de la care parlamentarii români au conceput o nouă lege pentru prevenirea și combaterea acestei maladii. E vorba de un plan reactualizat pentru depistarea și tratarea formelor de cancer ale românilor.


 Planul Național de Combatere a Cancerului a fost depus în Parlament sub formă de inițiativă legislativă și adoptat printr-un “consens larg” între partidele politice. Printre semnatarii acestei legi s-a aflat și deputatul oltean Marius Iancu, fiind unul dintre susținătorii dezvoltării acestor programe de prevenire și de combatere a cancerului. Potrivit actului normativ, Guvernul a stabilit:
- realizarea Strategiei naționale de promovare a conceptelor de prevenție a bolilor cronice netransmisibile
- măsurarea factorilor de risc asociați cu apariția cancerului
- medicină personalizată
- introducerea terapiilor inovative
- actualizarea periodică a ghidurilor de practică medicală și a protocoalelor terapeutice
- realizarea unui registru național de cancer funcțional, cu subregistre pentru toate localizările, precum și implementarea dosarului electronic al pacientului, în acord cu spațiul european de date medicale
Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România se finanțează, în principal, de către Ministerul Sănătății cu bani de la bugetul de stat. Suma aprobată anual pentru desfășurarea acestor programe reprezintă cel puțin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru programele de prevenție la nivel național.
Potrivit datelor statistice, cancerul reprezintă prima sau a doua cauză de decese premature (la vârste cuprinse între 30 – 69 ani) în 134 de țări ale lumii, iar în anul 2020, cancerul a ucis aproximativ 10 milioane de oameni în întreaga lume.
Una din 11 femei și unul din 8 bărbați au murit din cauza acestei boli în fiecare an, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE