Mierea românească este de foarte bună calitatea, iar mulți dintre apicultorii străini doresc să obțină profituri mai mari folosindu-se de brandurile noastre. De aceea, deputații au hotărât să aducă îmbunătățiri Legii zootehniei, astfel încât aceasta să vină în sprijinul apicultorilor. Noile prevederi sunt susținute de deputații olteni Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură și de Dan Ciocan, secretarul acestei comisii.
„Legat de această lege, vreau să vă spun că ne-am propus, în primul rând, să protejăm albina autohtonă și în al doilea rând să protejăm apicultorii prin acea concurență neloială între mierea de albine și acele amestecuri de miere...Un lucru important pentru apicultori este că pe tot ce înseamnă miere nu se poate scrie produs românesc decât dacă respectă definiția din Legea 168/2017. Este vorba de legea prin care se instituie 10 octombrie Ziua Națională a Produselor Românești”, a declarat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură.
Potrivit noii legi, producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara de origine atât pentru mierea de albine pură, dar și pentru amestecurile de miere. Produsele falsificate sau substituite mierii se vor confisca şi se vor distruge pe cheltuiala comerciantului, procesatorului sau a producătorului, după caz. Potrivit datelor statistice, România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa. Aproximativ 80% din producția autohtonă ajunge pe piețele externe.