Programul național pentru efectuarea trombolizei în cazul pacienților cu accident vascular cerebral s-a blocat, după ce fondurile au fost epuizate, iar Ministerul Sănătății nu a asigurat suplimentarea lor. La Slatina, centrul de tromboliză din cadrul Spitalului Județean mai funcționează pentru o perioadă scurtă, după ce conducerea unității medicale a cumpărat substanța salvatoare.
Șeful Secției de Neurologie de la Slatina, medicul Renică Diaconescu, spune că Ministerul Sănătății a fost informat cu privire la această situație, dar nu au fost alocate noi fonduri.
La Slatina, de la înființarea centrului de tromboliză au fost salvați peste 20 de pacienți care au suferit accident vascular cerebral. Ar mai putea fi salvați în continuare, dacă s-ar mai putea achiziționa medicamentul necesar.
Tromboliza înseamnă administrarea unei substanțe pacienților cu accident vascular cerebral, în primele 3-4 ore de la debutul simptomelor. Această substanță dizolvă cheagurile de sânge de la nivelul creierului. Lucrul cel mai important este ca pacienții să ajungă la spital imediat după ce au suferit atacul cerebral.