Lucian Glișcă, de profesie cadru militar este pasionat de istorie și arheologie încă de mic. El nu s-a mulțumit doar să citească și să studieze lucrări de specialitate, ci a învățat de la reprezentanții „Muzeului Romanațiului” din Caracal cum să desfășoare cercetări arheologice în teren. Pentru a afla cum au trăit, ce lucrau sau cât de creativi erau strămoșii noștri, olteanul și-a cumpărat din banii lui un detector de metale și a obținut o autorizație pentru a-l folosi. În ultimii trei ani, olteanul a descoperit în preajma unor localități din județ piese de vestimentație sau unelte de lucru specifice unor perioade istorice îndepărtate.
În pasiunea sa investește multă muncă, timp, dar și bani. Însă obiectele pe care le găsește compensează pe deplin sacrificiile, spune caracaleanul.
Toate descoperirile lui Lucian Glișcă au fost predate Muzeului din Caracal. Conducerea instituției arată deschidere către colaborarea cu arheologii amatori, care de multe ori ajung în locuri necercetate anterior.
Reprezentanți muzeului vor să implice în continuare în activitățile arheologice pe militarul pasionat de istorie. Vor, de asemenea, să găsească un cadru legal și să încheie un parteneriat cu el.