Primul șantier a fost deschis vara trecută, pe 11 iulie. Atunci, utilajele au intrat pe strada Toamnei, una dintre zonele cu cele mai mari probleme de infrastructură rutieră din oraș. Trotuarele, străzile, parcările, toate aveau nevoie de modernizare. Primarul Emil Moț și reprezentanții Direcției Administrarea Străzilor Slatina s-au întâlnit cu inginerul care se ocupă de lucrare, pentru a discuta o posibilă scurtare a termenului de execuție.
Dirigintele de șantier a promis că va suplimenta numărul utilajelor și muncitorilor, astfel încât reabilitarea zonei se finalizeze cât mai repede.
Edilul le-a transmis celor care locuiesc în cartierul Toamnei că, deși vor avea de suportat zgomotul, praful și restricțiile în trafic, în câteva luni vor avea un cartier complet reabilitat.
Aceasta a fost primul din cele peste 100 de obiective incluse de municipalitate în acordul cadru pentru a fi asfaltate. S- au deschis apoi șantier după șantier, atât pe străzi și străduțe din cartiere, cât și pe artere foarte circulate. Printre acestea se află și străzile care alcătuiesc varianta ocolitoare a Slatinei, Pitești, Oituz și Bulevardul Sfântul Constantin Brâncoveanu.
Atunci când au decis să investească în acest tronson de drum, circulat în cea mai mare parte de mașini de mare tonaj, reprezentanții municipalității au pornit de la următoarea idee: Slatina are nevoie de o rețea de drumuri bine pusă la punct, dar și de rute alternative, care să descongestioneze actualele artere, de multe ori sufocate de mașini de tot felul. Mai întâi, primăria a decis să reabiliteze Varianta Oituz, traversată în mare parte de mașini de mare tonaj, din toată țara. Bulevardul Sf. Constantin Brâncoveanu, strada Oituz și strada Pitești sunt în reabilitare, încă de anul trecut. Investiția depășește 35 de milioane de lei, fondurile fiind alocate din bugetul local. Autoritățile au inclus în proiect lucrări ample de modernizare, care presupun refacerea totală a carosabilului, dar și consolidarea zidului de sprijin al străzii Oituz și pasarele pietonale. Lucrările au început în 2019, au fost sistate pe durata stării de urgență și reluate în această vară.
În afară de acest mare proiect, Primăria Slatina investește masiv și în reabilitarea străzilor și străduțelor din oraș. De anul trecut, s-a lucrat intens în mai multe zone, după ce municipalitatea a semnat un acord cadru pentru asfaltare și a desemnat trei constructori care au deschis mai multe șantiere. Și în bugetul anului acesta s-au alocat fonduri astfel încât toate lucrările începute să se finalizeze, anunța încă de la începutul anului primarul Emil Moț.
Mai bine de un milion de lei sunt alocați, în bugetul de anul acesta, pentru lucrări noi de asfaltare. Se lucrează în același sistem ca și anul trecut, cu trei constructori, astfel încât străzile și tronsoanele respective să fie reabilitate cât mai repede.
În paralel, Primăria Slatina va realiza documentația tehnică și pentru alte străzi și cartiere, astfel încât lucrările să înceapă rând pe rând, fără perioade de așteptare.
Iar de la începutul anului și până acum s-a lucrat în permanență, fiind deschis șantier după șantier pe mai multe străzi ale orașului. (imagini de ieri de la Simona A) S-a lucrat mult în cartierul Satul Nou, unde sunt deja asfaltate străzile Islazului, Lacului și Zorilor. (imagini de la mine din captură, din luna iunie )O lucrare extrem de importantă, finalizată recent, este refacerea carosabilului pe strada Basarabilor, pe tronsonul care duce către barajul Oltului. Șoseaua este pregătită acum să preia traficul în cazul în care Podul Olt va fi închis pentru reparații. Iar cea mai importantă investiție în infrastructura rutieră din Slatina este supralărgirea străzii Drăgănești, în zona industrială. Se circulă acum în cele mai bune condiții, pe patru benzi, într-o zonă în care, la începutul anului, blocajele în trafic erau frecvente.
Primarul Emil Moț a gândit o strategie prin care, începând cu anul 2019 și până în 2023, să fie reabilitate peste 100 de obiective de infrastructură rutieră, valoarea investiției fiind de peste 90 de milioane de lei.
Constructorii au fost desemnați, iar lucrările vor începe imediat ce se vor finaliza etapele de proiectare, fără să mai fie nevoie de licitații pentru fiecare stradă în parte. Spre exemplu, peste câteva zile, consilierii locali vor dezbate și aproba un proiect care vizează modernizarea altor trei străzi din oraș: Stejarului, Aleea Tineretului și Dumitru Țoncu.
Pe lângă investițiile masive în refacerea infrastructurii rutiere și amenajarea de noi parcări, Primăria Slatina se pregătește să implementeze și alte proiecte de fluidizare a traficului. Sunt soluții aplicate cu succes în marile orașe din Europa, iar începând de anul acesta, ele se vor regăsi și în Slatina. În primul rând, autoritățile vor să îi convingă pe cât mai mulți slătineni să meargă cu autobuzul, iar pentru asta vor achiziționa 18 autobuze electrice, prin două proiecte cu finanțare europeană. Stațiile de autobuz, dar și sistemul de plată a biletelor vor fi toate de ultimă generație. Proiectele au fost explicate de primarul Emil Moț atunci când a fost prezentat bugetul acestui an.
De asemenea, străzile pe care circulă autobuzele vor fi modernizate, pentru un plus de confort și rapiditate în trafic.
Iar cei care preferă bicicleta în locul autobuzului, vor beneficia și ei de siguranță în trafic. Vor fi amenajate piste pentru biciclete, vor fi achiziționate biciclete electrice și stații de încărcare în mai multe zone din oraș. Contractul de finanțare a fost semnat anul trecut, iar amplasarea acestor componente care vor facilita utilizarea bicicletelor reprezintă o certitudine, în Slatina. Toate aceste proiecte fac parte dintr-o strategie de mobilitate urbană, pusă la punct cu ajutorul unor specialiști care au studiat traficul din Slatina și au venit cu soluții pentru descongestionarea zonelor aglomerate. În prezent, toate se află în diferite stadii și vor fi, cu siguranță, implementate.