Când vom putea beneficia de cei 5 mc de apă gratuiți? Răspunsul pare să fie: „niciodată”. În prima întâlnire cu slătinenii, primarul în funcție, Mario De Mezzo, a lansat o nouă variantă, și anume o încercare de reducere a tarifului la apă. Acesta a declarat că se urmăresc procedurile legale pentru reducerea facturilor la apă, iar, în acest moment, subvenționarea celor 5 mc de apă promiși nu mai este o soluție atât de viabilă.
Subiectul apei potabile de la Slatina este, însă, mult mai complicat decât pare, fapt confirmat și de primarul De Mezzo în momentul în care le-a cerut slătinenilor clemență pentru găsirea unei soluții.
Contactat telefonic, directorul general al Companiei de Apă Olt, George Ionică, recunoaște că de aproximativ o lună de zile se lucrează la o strategie de reducere a tarifului la apă. Acesta a mai adăugat că cea mai mare pondere a costurilor este reprezentată de cheltuielile cu personalul.
Indiferent ce variantă ar alege noua administrație liberală, cadrul legal spune exact opusul. Dacă ne gândim la varianta de reducere a tarifului, Compania de Apă Olt are angajamente cu Uniunea Europeană, Ministerul Fondurilor Europene și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare prin care se stipulează că Primăria Slatina este consumator, iar prin Hotărâri de Consiliu Local și prin Asociația ADI OLTUL s-a aprobat strategia de creștere tarifară prin Programul Operațional de Infrastructură Mare. În cazul în care Primăria Slatina ar ieși din Compania de Apă Olt, administrația locală ar trebui să plătească aproximativ 50 milioane de euro despăgubiri.
În cazul subvenționării celor 5 mc de apă, gratuitatea este reglementată de către Legea 241/22.06.2006, privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, republicată cu modificările și completările ulterioare, la Art. 37^5, alin (3), lit. k), prin care se stipulează:
„acordarea de ajutoare lunare de la bugetul local pentru familiile şi persoanele singure care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat în plată pe membru de familie, denumite în continuare ajutoare lunare, în vederea plăţii serviciului public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale în limita unei cantităţi de apă uzată evacuată în reţeaua de canalizare de 75 l/persoană/zi.”
Un calcul matematic simplu ne va indica faptul că, într-o lună calendaristică, maximul subvenționat posibil este puțin peste 2 mc de apă, fapt ce este prevăzut deja în Hotărârile de Consiliul Local HCL 365/20.12.2018 și HCL 52/28.03 2019. Tot în actele legislative sunt specificate și categoriile de persoane care pot beneficia de acest ajutor financiar, astfel că, gratuitatea celor 5 mc de apă pentru toți locuitorii municipiului Slatina pare imposibil de realizat. Astfel, din anul 2019, din bugetul local se acorda un sprijin pentru plata serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, persoanelor singure sau familiilor care îndeplinesc cumulativ, următoarele condiții:
a) au domiciliul și locuiesc efectiv în municipiul Slatina la adresa pentru care se solicită ajutorul;
b) pentru locul de consum există relație contractuală cu operatorul serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare;
c) media veniturilor bănești nete lunare este sub salariul minim brut pe țară garantat în plată
d) nu dețin bunuri considerate a nu fi de strictă necesitate (mai multe locuințe, terenuri intravilan ce depășesc 1.000 mp, mașină cu o vechime mai mica de 10 ani)
Cum va fi rezolvată problema apei potabile? Rămâne de văzut ce strategie va adopta noua administrație liberală de la Slatina și cum va găsi procedurile legale pentru a se putea concretiza o promisiune de campanie atât de așteptată de slătineni.