Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Ediție aniversară a „Sărbătorii Iei”
03.07.2024
Autor articol: Simona Andrei
Vizualizari: 161

Recent, la Cezieni, a avut loc „Sărbătoarea Iei”, un eveniment în care tradițiile și portul popular au fost în centrul atenției. Localnicii s-au îmbrăcat în ie, piesa vestimentară tradițională, pe care au purtat-o cu mândrie, fiind o valoroasă moștenire primită de la părinți și bunici.


 Într-un cadru festiv și plin de tradiție, duminică, la Cezieni, sute de ii au fost scoase din lăzile de zestre, pentru a fi admirate cu ocazia celei de-a 40-a ediții a „Sărbătorii Iei”. Localnicii au făcut o adevărată paradă a portului popular, expunând pe gardurile caselor lor ii vechi sau noi, cusute cu migală de mâinile dibace ale femeilor din sat sau moștenite de la mame și bunici.
În comuna olteană Cezieni, femeile continuă să ducă mai departe tradițiile locale prin meșteșugul lor de a coase sute de cămăși populare, în fiecare an.
Sărbătoarea iei a ajuns anul acesta, la ediția cu numărul 40.
Deputatul Adrian Chesnoiu a subliniat importanța sărbătoririi iei românești într-o postare recentă pe pagina sa de Facebook.
„Mă trag dintr-un loc unde sărbătoarea iei este un moment în care comunitatea își pune în valoare mai bine ca oricând tradițiile și bogăția portului popular prin Festivalul Iei de la
Cezieni, jud. Olt. Mă bucur să văd ca ia românească este din nou un element integrat în garderoba feminină ca element de rafinament, dincolo de mândria că avem așa frumoase simboluri naționale.” a postat pe pagina de Facebook, deputatul de Olt, Adrian Chesnoiu.
Sărbătoarea iei de la Cezieni este una dintre cele mai vechi manifestări culturale din Olt. Ea este unică în țară și își propune să dezvăluie lumii întregi frumusețea cămășii populare românești.

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE