Contestată, la fel ca orice nouă inițiativă din noul pachet de măsuri fiscale, taxa de solidaritate se află încă pe lista criticilor din domeniul fiscal. Deputatul PSD, Marius Iancu, a explicat că aplicarea unui impozit pe profit de 1% din cifra de afaceri pentru marile companii este un principiu deja consacrat și aplicat în multe țări din Uniunea Europeană. Parlamentarul oltean susține că noua măsură fiscală va putea aduce suficienți bani pentru a putea plăti pensiile și salariile de stat, dar și de a reduce deficitul bugetar și datoria publică.
„Contestată, la fel ca orice nouă măsură a PSD și foarte criticată, taxa de solidaritate va fi o normalitate în România. Deja, în urmă cu două săptămâni, o mare companie din domeniul energiei a anunțat că va plăti taxa de solidaritate, care înseamnă 350 de milioane de lei, numai în primul trimestru al lui 2023. Cu acești bani care vin în bugetul statului, se poate susține plata pensiilor și salariilor și se reduc deficitul bugetar și datoria publică. În plus, companiile nu își vor mai diminua artificial profiturile și nu mai ajung să plătească mult mai puțin decât echivalentul a 1% din cifra de afaceri.”
După achitarea taxei de solidaritate, statul român a reușit să stângă, până acum, suma de 3,2 miliarde de lei, fiind de trei ori mai mică decât cea stabilită inițial.