Proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”, depus de Compania de Apă Olt în decembrie 2016, se află într-un stadiu avansat de analiză, ceea ce înseamnă că operatorul regional este între primii din țară care vor accesa fondurile europene.
”Săptămâna trecută, am participat la o nouă întâlnire a Asociației Române a Apei care a avut ca temă proiectele cu finanțare europeană depuse de operatorii din țară. Am discutat despre problemele întâmpinate de fiecare operator în parte în accesarea banilor puși la dispoziție de Uniunea Europeană pentru modernizarea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare. La fel ca și Compania de Olt, majoritatea operatorilor din țară așteaptă să semneze cererile de finanțare și poartă discuții cu Ministerul Fondurilor Europene și consultanții europeni.
Compania de Apă Olt a încărcat cererea de finanțare și așteptăm acum răspuns. Am speranța ca, până la finalul acestui an, să semnăm contractul și să începem acest proiect atât de important pentru toate cele 24 de localități din județul Olt care vor beneficia de investiții importante în sistemele de alimentare cu apă și canalizare. Prin investițiile care se vor face la Slatina vrem să rezolvăm și problema calității apei și să nu mai existe modificări ale turbidităiții în anumite zone ale orașului. Știm că sunt utilizatori de apă nemulțumiți din cauza acestei probleme, dar intervenim acolo unde ni se semnalează că apa furnizată și-a schimbat culoarea. Scopul nostru este de a oferi servicii cât mai bune cetățenilor deoarece Compania de Apă Olt este parte a comunității!”, a explicat Cătălin Ușurelu, director general Compania de Apă Olt.
Compania de Apă Olt a depus, din decembrie 2016, la Ministerul Fondurilor Europene, studiul de fezabilitate pentru proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”, fiind în primii patru operatori din țară care au depus proiecte. În Slatina, peste 26 de kilometri din rețeaua de apă vor fi reabilitați, iar aceasta se va extinde cu 10 kilometri, se vor reabilita și dota cu filtre rapide pentru reducerea amoniacului și potabilizarea apei stațiile de pompare. Rețeaua de canalizare din Slatina se va extinde cu peste 23 de kilometri și vor fi construite alte 22 de noi stații. Lângă Stația de Epurare Slatina se va construi o platformă acoperită pentru depozitarea nămolului de 7.600 m. Una dintre cele mai importante investiții pe fonduri europene este Stația de tratare a apei care se va construi la Slatina, o adevărată uzină de 10 milioane de euro. În cadrul acestui proiect cu finanțare europeană, Compania de Apă Olt va accesa fonduri europene și pentru investiții în rețelele de apă, canalizare, stații de tratare a apei și stații de pompare a apei uzate pentru 17 comune din județul Olt care fac parte sau sunt în diferite stadii de aderare la ADI Oltul. Până când se va semna contractul de finanțare, acestea vor face parte din Compania de Apă Olt. Vorbim de fonduri europene de aproximativ 150 de milioane de euro pentru toate cele 25 de localități.