În România, legea privind economia socială a intrat în vigoare la mijlocul anului 2015. Mai exact, societățile cooperatiste, asociațiile și fundațiile, cooperativele de credit, persoanele juridice și casele de ajutor reciproc ale salariaților și pensionarilor pot să solicite Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă atestate ca întreprindere socială. Acestea pot contribui la dezvoltarea comunităților locale, crearea de noi locuri de muncă și implicarea persoanelor vulnerabile pe piața muncii. Cei care doresc să obțină acest statut pot beneficia de anumite facilități din partea autorităților locale.
La început, aceste întreprinderi au fost finanțate cu fonduri europene. În acest moment, aceste linii nu mai sunt deschise. În urmă cu doi ani, doar două societăți din județul Olt au solicitat atestate de întreprindere socială. Cele două firme din Grădinari și Fălcoiu au în acest moment activitatea suspendată.
AJOFM Olt a promovat acest compartiment organizând lunar mese rotunde, la care au participat mai mulți agenți economici și instituții din județ, însă nu s-a concretizat nimic. Reprezentanții instituției oltene speră ca odată cu deschiderea liniilor de finanțare europene să existe și solicitanți.