Fermierii din sectorul vegetal, cu culturi amplasate pe teren arabil, vor primi anul acesta 17,7 euro pe hectar în contul ajutoarelor naţionale tranzitorii, un sprijin financiar decuplat de producţie. Anul trecut, suma plătită a fost de 19,19 euro pe hectar. Plăţile se vor face în lei şi vor putea fi încasate de fermierii care cultivă cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, rădăcinoase, plante industriale, legume, furaje verzi, căpşune sau alte culturi amplasate pe teren arabil, inclusiv în sere şi solarii.
CANCERUL DE COL FACE RAVAGII
La fiecare două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin. Boala încă face ravagii la noi, deşi ar putea fi prevenită. Testul Babeş-Papanicolau poate salva nenumărate vieţi. Un sondaj recent arată că o româncă din zece nu a fost la vreun control de rutină şi nu a făcut vreun set de de analize de sânge uzuale, în ultimul deceniu. Din 2012 există un program naţional de screening pentru șase milioane de persoane, însă numai 700 de mii s-au testat, din care zece la sută aveau leziuni precanceroase. Testul se poate face gratis, fără trimitere, la toate spitalele judeţene şi la nouă centre regionale. Doar jumătate dintre medicii de familie sunt înscrişi în program şi au formulare pentru testare. România conduce în topul negru, incidenţa bolii fiind triplă faţă de media Uniunii Europene, iar rata mortalităţii, de patru ori mai mare.
ÎNMATRICULĂRILE DE MAŞINI, ÎN CREŞTERE
Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut, în ultimul trimestru al anului trecut, cu 6% față de perioada similară din 2015, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. De asemenea, în trimestrul IV din 2016, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au crescut cu 2,9%, totalizând 24.971 unități, potrivit
Agerpres. Cea mai semnificativă creștere s-a înregistrat la categoria mopede și motociclete cu 32,2% (1.118 unități), iar scăderea, la categoria autobuze și microbuze, cu 38,5% (554 de înmatriculări).
ÎNJURATUL, SEMN DE INTELIGENŢĂ
Utilizarea cuvintelor obscene este deseori văzută de oameni ca fiind o lipsă de educaţie a persoanei. Însă studiile dovedesc că oamenii care înjură sunt mult mai inteligenţi. În cadrul unui studiu realizat de psihologii de la Maris College a fost analizată fluenţa oamenilor în limba engleză şi fluenţa acestora atunci când vorbesc obscen. Fluenţa verbală poate fi măsurată printr-un simplu exerciţiu: persoana trebuie să spună rapid toate cuvintele pe care le ştie şi încep cu o anumită literă. Bazându-se pe acest test, cercetătorii au creat testul fluenţei înjurăturilor. Această sarcină a necesitat ca voluntarii să spună cât mai multe înjurături pe parcursul unui minut. Prin compararea scorului obţinut în timpul testelor de fluenţă a cuvintelor şi fluenţă a cuvintelor obscene au dovedit că persoanele care au obţinut scoruri mari la primul test au avut acelaşi rezultat şi la al doilea. Rezultatele sugerează că înjuratul nu este un semn al unui limbaj sărăcăcios sau a lipsei inteligenţei.
Redactor: Mirela Vârşă