20 decembrie este zi de sărbătoare, închinată Sfântului Ignatie al Antiohiei. Obiceiul de a tăia porcii astăzi este vechi şi s-a transmis până în zilele noastre. În privinţa tăierii porcului şi a felului cum e preparată carnea, metodele diferă în funcţie de preferinţe şi de obiceiul locului, iar în zilele următoare, mii şi mii de Ghiţă se vor transforma în jumări, cârnaţi, caltaboşi, şuncă sau slănină. Imediat după tăiere, în cele mai multe case se face pomana porcului. Din bucăţi de carne alese se face o friptură rapidă, o masă în jurul căreia se strâng toţi cei care au muncit la tăierea porcului. Conform estimărilor făcute de Institutul Naţional de Statistică, pentru sărbătorile de iarnă românii taie aproape un milion de porci.
BUCURIE CU O JUCĂRIE
În pragul sărbătorilor de iarnă, jandarmii olteni au oferit daruri copiilor care provin din familii fără posibilități materiale. Timp de două săptămâni, Inspectoratul de Jandarmi Olt a desfășurat campania „Bucurie cu o jucărie”, care a avut ca obiectiv donarea de jucării copiilor nevoiași. În plus, aceştia au adus și alimente, hăinuțe și rechizite pentru copii cu vârste cuprinse între 3 luni şi 10 ani.
MAI MULTE ALIMENTE ROMÂNEŞTI
Românii vor avea mai multe alimente româneşti, din primăvară, după ce se vor stabili normele de aplicare pentru lanţul scurt de aprovizionare între producătorii români și marile lanţuri comerciale, potrivit lui Emil Dumitru, preşedintele confederaţiei Pro Agro.
„Ne așteptăm ca până în februarie, să avem stabilite toate aceste norme, și să mai avem o întâlnire pentru a discuta subiectul cu noul ministru al Agriculturii, iar în primele două trei luni ale anului viitor, marii comercianți deja să aibă pe rafturi mai multe produse românești”, a spus Emil Dumitru.
Acesta a precizat că nu poate spune deocamdată și de o ieftinire a produselor pentru că încă nu s-au luat în calcul toți factorii și prin urmare, o reducere în procente nu poate fi speculată.
UN NOU COD DE ETICĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT
Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică un cod de etică în învăţământul preuniversitar, care interzice cadrelor didactice solicitarea, acceptarea sau colectarea unor sume de bani ori cadouri sau oferirea de meditaţii contra cost propriilor elevi, prin constrângere. Totodată, profesorii nu au voie să le impună elevilor să cumpere manuale auxiliare. Codul mai prevede ca profesorii care sunt martorii unui comportament lipsit de etică profesională din partea colegilor de catedră, să sesizeze Comisia de etică.
Redactor: Mirela Vârşă