Ştiri pe scurt
Social
20.07.2017
Autor articol: OltTv
Vizualizari: 25
ŞOMERI ACTIVAŢI CU PRIME
Șomerii care se angajează primesc o primă de activare de 500 de lei, cei care sunt nevoiți să își schimbe domiciliul la peste 50 de kilometri pentru locul de muncă iau o primă de instalare de 12.500 de lei, iar firmele primesc lunar o subvenție de 900 de lei, timp de un an, pentru fiecare contract de muncă încheiat. Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a anunțat că în 5 decembrie intră în vigoare pachetul de măsuri active care vizează mobilitatea socială, în care sunt incluși tinerii cu vârste între 16 și 24 de ani, persoanele peste 45 de ani care au rămas fără locuri de muncă, multe în zonele rurale, șomerii, persoanele cu dizabilități și familiile monoparentale.
LEGEA VACCINĂRII, APROAPE DE FINALIZARE
Părinţii care nu se informează despre vaccinare şi nu îşi asumă în scris refuzul imunizării copiilor pot primi amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei, se arată în proiectul privind vaccinarea copiilor. Mai mult, părinții care pleacă din ţară şi nu lasă o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, riscă amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei. Și în cazul instituţiilor şi cadrelor medicale care dau informaţii greşite despre vaccinare, amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei. Legea vaccinării este finalizată şi, după ce va trece de circuitul de avizare, va fi pusă în dezbatere publică de către Ministerul Sănătăţii.
APROAPE 500 DE NOI INFECŢII CU VIRUSUL HIV
Un număr de 474 de cazuri noi de infecții cu virusul HIV au fost depistate în acest an, cele mai multe înregistrându-se în București și zonele limitrofe - 172, a declarat luni, într-o dezbatere, coordonatorul Compartimentului de monitorizare și evaluare a infecției HIV/SIDA în România, medicul Mariana Mărdărescu, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Potrivit medicului, peste 14.000 de persoane cu HIV trăiesc în România, iar dintre acestea 10.500 primesc tratament antiretroviral gratuit. Sunt 58% — bărbați și 42% — femei, iar repartizarea pe grupe de vârstă arată că cele mai multe cazuri se înregistrează la grupa 25 — 29 de ani.
ROMÂNII NU AU BANI PENTRU RENOVAREA CASELOR
Românilor le-ar trebui aproximativ patru ani să își facă în casă renovări care valorează 10.000 de lei potrivit unor calcule efectuate pe baza unui studiu IRSOP. Asta în condițiile în care, în România, trei din cele 7,5 milioane de gospodării au nevoie de renovări. Potrivit datelor IRSOP, la venituri medii lunare de 2.500 de lei, românii au cheltuieli medii lunare de 2.269 de lei. Dacă lună de lună ar pune deoparte cei 230 de lei rămași le-ar lua circa 3 ani, 7 luni și 2 săptămâni să strângă banii necesari pentru reparații în valoare de 10.000 de lei. Din cele 7,5 milioane de gospodării 16% se confruntă cu probleme grave: deteriorări, igrasie, scurgeri, lumină insuficientă.
Redactor: Mirela Vârşă