Ştiri pe scurt
Social
20.07.2017
Autor articol: OltTv
Vizualizari: 24
SE SCHIMBĂ PERMISELE AUTO
Autoritățile vor să modifice până la sfârșitul acestui an permisele de conducere, astfel ca acestea să conțină mai multe informații despre posesorii lor. Mai exact, după schimbare, permisul de conducere ar trebui să includă și date despre restricțiile medicale impuse anumitor șoferi, după modelul celor din Uniunea Europeană. Proiectul este, momentan, în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului de Interne, după care va ajunge pe masa Guvernului. Observațiile înregistrate vor specifica dacă șoferii trebuie să poarte ochelari sau lentile de contact, proteze auditive sau proteze la mâini sau picioare. Totodată, conducătorii auto care au făcut școala pe mașini cu cutie automată vor avea marcat și pe spatele permisului acest lucru.
PROGRAMUL RABLA, SUPLIMENTAT
Programul „Rabla” primeşte o suplimentare de 3.538 de vouchere, în valoare de aproximativ 23 de milioane de lei, iar termenul pentru depunerea dosarelor de către persoanele fizice şi juridice se prelungeşte până la data de 15 decembrie 2016, a anunţat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, într-un comunicat de presă. Aceasta este a treia suplimentare a programului din 2016, după cele din lunile iulie şi octombrie.
VIN BANI LA BUGETELE LOCALE
Guvernul a adoptat miercuri a doua rectificare bugetară din acest an. Astfel, la bugetele locale sunt alocate 1,7 miliarde de lei, sume defalcate din taxa pe valoare adaugată pentru finanţarea cheltuielilor autorităţilor administraţiei publice locale. Banii vor fi folosiţi pentru cheltuieli de personal în învăţământ, pentru programul „Masa caldă”, pentru asistenţa socială. Însă cea mai mare parte din sumă - 938,3 milioane lei, este pentru echilibrarea bugetelor locale. De asemenea, se asigură 1,25 miliarde de lei pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală, aflat la Ministerul Dezvoltării Regionale, sume care vor acoperi plăţile necesare până la finalul acestui an pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii şcolare şi de drumuri.
EUROPENII TRĂIESC MAI MULT
Populația Uniunii Europene trăiește mai mult, dar nu are neapărat o sănătate mai bună, subliniază un raport publicat miercuri de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Comisia Europeană, care cere un acces mai bun la îngrijire. Ponderea populației în vârstă de peste 65 de ani a crescut în UE, de la sub 10% în 1960 la aproape 20% în 2015 și ar urma să ajungă la aproape 30% până în 2060. Speranța de viață a depășit 80 de ani în 18 state membre (Slovenia este singura țară din Europa de Est în acest caz), dar acesta nu este neapărat un semn de sănătate bună, având în vedere că aproximativ 50 milioane de oameni din UE suferă de boli cronice, relevă raportul citat de France Presse. Îmbătrânirea populației și ratele crescute de boli cronice combinate cu constrângerile bugetare fac „necesară'” o schimbare în serviciile de îngrijire a sănătății, subliniază Comisia într-un comunicat. Ea citează dezvoltarea online în domeniul sănătății, dar și reducerea spitalizărilor și raționalizarea cheltuielilor pentru medicamente.
Redactor: Mirela Vârşă