Ştiri pe scurt
Social
20.07.2017
Autor articol: OltTv
Vizualizari: 26
NOI OPORTUNITĂŢI DE FORMARE PROFESIONALĂ
Executivul a redefinit învățământul dual ca formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, desfășurat la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori şi parteneri de practică. Durata studiilor pentru învățământul profesional dual va fi de 3 ani și va permite accesul la o gamă variată de oportunități de formare profesională de calitate pentru absolvenții învățământului gimnazial. Absolvenții acestei forme de învățământ vor dobândi cunoștințe, deprinderi și competențe care le vor permite ocuparea unui loc de muncă pentru diferite calificări profesionale. Au acces la programe de pregătire profesională de tip dual, prin unităţile de învăţământ de stat, în mod gratuit, și persoanele în vârstă de maximum 26 de ani, absolvente ale învăţământului obligatoriu, care au întrerupt studiile. În acest mod, aceste persoane pot obține o calificare profesională și se pot integra pe piața muncii. Numărul de elevi estimat pentru intrarea în învățământul dual, pentru primul an 2017-2018 este de 3.000.
CREŞTE VALOAREA TICHETELOR DE MASĂ
Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea tichetelor de masă, prin care acestea vor putea ajunge la suma de maximum 15 lei, faţă de 9,57 lei, cât este în prezent. În forma iniţială, proiectul prevedea o creştere a valorii nominale a tichetelor de masă la 12 lei, însă comisiile din Camera Deputaţilor au adoptat un amendament potrivit căruia suma maximă devine 15 lei. Amendamentul a fost propus de către deputatul PNL Andreea Paul.
1 IUNIE, ZI LIBERĂ
Nu doar legea tichetelor de masă a fost promulgată miercuri. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat şi declararea zilei de 1 Iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Şi nu doar 1 iunie este o nouă zi nelucrătoare în calendar. Anul acesta, românii au mai obținut o zi liberă: 24 ianuarie. Klaus Iohannis a promulgat săptămâna trecută legea prin care Ziua Unirii Principatelor Române devine zi nelucrătoare.
STOP RISIPEI ALIMENTARE
O nouă lege ar putea interzice agenților economici care desfășoară activități de comerț cu produse alimentare aruncarea acestora la expirarea termenului de garanţie. Propunerea legislativă prevede că alimentele vor fi donate către fundaţii, ONG-uri, cămine de bătrâni, orfelinate sau spitale, în baza unui contract semnat între agenţii comerciali şi personale juridice respective. Datele statistice arată că la nivelul Uniunii Europene, între 2012-2014, totalul alimentelor irosite sau risipite, pe lanţul producţie - consumatorul final, este între 82 şi 114 milioane de tone anual.
Redactor: Mirela Vârşă