Pentru a evita cozile lungi sau inutile la ghișee, o aplicație de mobil le va permite cetățenilor să se programeze la o dată și o oră fixe pentru obținerea unor acte, plata unor taxe sau pentru servicii publice. Aplicația urmează să fie dezvoltată în cadrul Guvernului și ar putea conține și formulare online care pot fi completate înainte de prezentarea la ghișeu. Aplicația de mobil va putea chiar să adauge rezervările în calendarul telefonului și să trimită alerte pentru programări sau notificări despre estimările de întârziere ale programărilor, scrie
profit.ro. ADĂPOSTURILE DE PROTECŢIE CIVILĂ, OBLIGATORII
Stațiile de metrou, bisericile, hotelurile și pensiunile cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 metri pătrați și sălile sportive cu maximum 400 de locuri pe scaune au fost incluse de Guvern în categoria construcțiilor dotate obligatoriu cu adăposturi de protecție civilă. Nu pot fi amenajate adăposturi de protecție civilă în extinderile de clădiri cu destinație pentru cultură clasificate ca monumente istorice.
ROMÂNII, INTERESAŢI DE BLACK FRIDAY
26% dintre români intenţionează să aloce anul acesta cel puţin 1.000 de lei pentru achiziţia de produse de Black Friday, reiese dintr-un sondaj realizat de un magazin online de produse IT. Aproape 35% dintre români spun că vor aloca anul acesta de Black Friday cel mult 500 de lei, iar 20% intenţionează să cheltuiască între 500 şi 1.000 de lei. Bărbaţii sunt dispuşi să aloce sumele cele mai mari, 30% dintre aceştia intenţionând să cumpere produse a căror valoare cumulată depăşeşte 1.000 de lei. La polul opus, doar 20% dintre femei sunt dispuse să cheltuiască peste 1.000 de lei de Black Friday, 45% dintre femei optând pentru cumpărături cu o valoare de sub 500 de lei.
ZIUA INTERNAŢIONALĂ A TOLERANŢEI
Pe 16 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Toleranţei. Este premiza păcii şi a dezvoltării sustenabile, iar în această zi opinia publică este mobilizată în favoarea educaţiei pentru toleranţă. Pentru a sublinia importanţa toleranţei şi pentru ca oamenii să conştientizeze pericolele intoleranţei, cu ocazia marcării a cinci decenii de existenţă a ONU şi UNESCO, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a decis să proclame anul 1995 ca An Intrernaţional al Toleranţei, iar data de
16 noiembrie ca
Zi Internaţională a Toleranţei şi a invitat toate ţările membre să marcheze în fiecare an această zi prin acţiuni de promovare a toleranţei şi păcii, atât în instituţiile de învăţământ şi educaţie cât şi în cadrul publicului larg.
Redactor: Mirela Vârşă