În 88 de sate nu există acces la niciun fel de serviciu medical, iar între judeţele României există mari diferenţe în ceea ce priveşte densitatea medicilor, a declarat Ministrul Sănătaţii, Vlad Voiculescu, la Congresul Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România, transmite Agerpres. „Avem o diferenţă colosală între judeţele României. Avem judeţe precum Ialomiţa şi Călăraşi, unde densitatea medicilor este mult sub nivelul altora. În general, în România avem mult prea puţini medici la suta de mii de locuitori”, a spus Vlad Voiculescu. Acesta a afirmat că numărul de medici raportat la numărul de locuitori în România este mai mic decât cel existent la nivel european, deşi universităţile din România raportează mai mulţi absolvenţi în fiecare an.
SUBVENŢII PENTRU LEGUMICULTORI
Ministerul Agriculturii a publicat de curând un proiect de act normativ prin care se stabilesc cuantumurile subvenţiilor acordate de APIA pentru legumele cultivate în spaţii protejate, potrivit
stiriagricole.ro. Mai exact, pentru Campania 2015, agricultorii români vor beneficia de un sprijin cuplat în valoare de 4.784 euro/hectar pentru legumele cultivate în sere: tomate, castraveţi, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare şi de 8.370 euro/hectar pentru legume cultivate în solare. Conform datelor APIA, pentru legumele din sere au solicitat subvenţii doar 34 de fermieri români, pentru 108 hectare. De asemenea, 101 fermieri au solicitat subvenţii pentru legumele din solarii, având o suprafaţă totala de 27 de hectare.
DUMINICĂ, O NOUĂ LOTERIE A BONURILOR
Extragerea bonurilor fiscale câştigătoare emise în perioada 1 - 30 septembrie 2016 este programată pentru duminică, 16 octombrie, la ora 19:30, iar fondul de premiere este de un milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice. Selecţia câştigătorilor va fi realizată în două etape. Duminică va fi organizată prima etapă, care va consta din extragerea bilelor care vor determina ziua şi valoarea bonurilor câştigătoare. Ulterior, după centralizare, dacă numărul cererilor de revendicare este mai mare de 100, va fi organizată cea de-a doua extragere, pentru determinarea celor 100 de bonuri câştigătoare.
SFÂNTA PARASCHEVA, FĂCĂTOAREA DE MINUNI
Credincioşii o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Iaşului şi a întregii Moldove, iar tradiţiile şi obiceiurile pentru acestă zi s-au păstrat de-a lungul timpului.
De Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici acasă, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi durerilor de cap. La ţară, bătrânii nu făceau nici focul de Sfânta Parascheva. De Sfânta Parascheva nu se spală şi nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mână. Astăzi nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce. Sfânta Parascheva este cunoscută în popor ca Sfânta Vineri, personaj des întâlnit în basmele românilor. Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, Cuvioasa Parascheva a săvârşit numeroase vindecări miraculoase şi alte minuni în timpul vieţii sale.
Redactor: Mirela Vârşă