Ştiri pe scurt
Social
20.07.2017
Autor articol: OltTv
Vizualizari: 21
LEGE NOUĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE
Ministerul Agriculturii vrea să lanseze, în această săptămână, în dezbatere publică noua lege a vânzării terenurilor agricole. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, dar și premierul Dacian Cioloș și-ar dori ca terenurile să rămână în proprietatea agricultorilor români pentru a fi cultivate. Fermierii români cer modificarea legii nr. 17 din 2014, după ce suprafețe mari de terenuri agricole au intrat în proprietatea unor societăți străine. Ministerul Agriculturii ar vrea, între altele, ca persoanele fizice să aibă voie să cumpere cel mult 50 de hectare de teren agricol.
ROMÂNII, CREDINCIOŞI EUROPEI
Românii se numără printre cei mai credincioși locuitori ai țărilor Uniunii Europene, arată datele unui studiu Eurostat. 92% dintre cetățenii României cred că există Dumnezeu. Ţara noastră este depășită doar de Malta, în vreme ce la polul opus se află cehii și francezii. Studiul include şi Turcia, țară candidată la aderarea în blocul comunitar, unde există un procentaj de 94% de credincioşi – în acest caz însă, e vorba despre musulmani. La polul opus, Cehia este ţara cu cea mai mică proporţie a populaţie care crede în Dumnezeu – doar 16%.
ZIUA SFÂNTULUI VOIEVOD NEAGOE BASARAB
Astăzi, 26 septembrie, în calendarul creştin ortodox român este pomenit Sfântul Voievod Neagoe Basarab, susținător al ortodoxiei nu numai în spațiul românesc, ci și în Balcani. Numele său este legat puternic de judeţul Olt, prin ctitoriile sale. La Seaca Muşeteşti dăinuie şi astăzi cea mai veche mânăstire din judeţul Olt şi puţini sunt cei care ştiu că Neagoe Basarab este primul ctitor al Mânăstrii Clocociov. Familia sa a avut mai multe moşii în judeţul Olt şi s-a remarcat prin acte de caritate. În anul 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea Sfântului Voievod Neagoe Basarab.
ZIUA LIMBILOR EUROPENE
Astăzi este Ziua Limbilor Europei, o zi care celebrează diversitatea lingvistică şi atrage atenţia publicului asupra importanţei învăţării limbilor străine, cheia unei mai bune comunicări interculturale. În Europa se vorbesc 24 de limbi oficiale, dar există şi peste 60 de comunităţi autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară. Mai mult de jumătate dintre cetăţenii europeni declară că vorbesc şi o limbă străină, iar mai mult de un sfert vorbesc chiar două limbi străine. Ziua Limbilor Europei a debutat în anul 2001, an declarat de Consiliul Europei drept anul european al limbilor vorbite, iar, de atunci, în fiecare an la 26 septembrie, în cele 47 de state membre ale Consiliului Europei se sărbătoreşte această zi.
Redactor: Mirela Vârşă