România este a doua cea mai ieftină ţară din Uniunea Europeană din punct de vedere al nivelului preţurilor la produse de larg consum şi servicii, raportat la puterea de cumpărare a locuitorilor, arată ultimele rapoarte ale Institutului de Statistică European, Eurostat. Preţurile din România sunt, astfel, undeva la 45% sub media UE, dar mai mari decât în Bulgaria, unde sunt cu 53% sub media UE. În schimb, în Danemarca - cea mai scumpă ţară din UE - preţurile erau anul trecut cu 37% peste media Uniunii. Analiza a fost realizată ţinându-se cont de preţurile la peste 2.400 de produse şi servicii din cele 28 de state membre ale UE. Cu toate acestea, sunt categorii de produse care pot fi găsite la preţuri mai mici în alte state mult mai dezvoltate decât în România. Spre exemplu, în cazul alimentelor şi al băuturilor răcoritoare, cea mai ieftină ţară este Polonia, cu un indice de preţ de 63 faţă de 64 cât are România.
RECOLTĂ RECORD LA RAPIŢĂRomânia a reuşit, anul acesta, să surclaseze Ucraina în topul celor mai mari producători de rapiţă din Marea Neagră şi va intra, după 20 de ani, în clasamentul celor mai mari zece producători la nivel mondial. Potrivit ultimelor prognoze ale Comisiei Europene, producţia medie la hectar va fi anul acesta de 3,2 tone, cu 0,1% mai mult faţă de anul trecut. Fermierii români ar putea obţine 2,73 de tone la hectar, sub media UE, dar cu 19,3% mai mult decât anul trecut şi cu 9% mai mult faţă de media ultimilor cinci ani.
TAXE NOI ÎN CINEMATOGRAFIE ŞI TELEVIZIUNEMinisterul Culturii a făcut public proiectul de modificare a ordonanţei ce vizează cinematografia, conform acestuia urmând să fie introduse taxe noi pentru televiziuni, furnizorii de telefonie şi internet, dar şi pentru cinematografe, ceea ce ar putea duce la creşterea preţurilor. Ordonanţa prevede majorarea contribuţiilor cinematografelor de la 4% la 5%, iar în cazul în care acestea nu vor asigura anual 20% producţii româneşti, din totalul de filme, taxa va urca la 9%, potrivit
Mediafax. Nici furnizorii de servicii de internet nu au scăpat de o nouă taxă. Sunt prevăzute contribuţii de 1% din încasările lunare realizate de furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin serviciile de telefonie mobilă, contribuţie care se adaugă preţul pentru serviciile oferite.
ZIUA TĂIERII CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZATORUL În 29 august, creştinii îl celebrează pe Sfântul Ioan, predicator şi botezător pe malurile râului Iordan, înainte-mergătorul, vestitorul şi botezătorul lui Iisus. Sfântul simbolizează puritate, întoarcerea la pioşenie, curăţenie spirituală şi divinitate. Principala sa acţiune, botezul, este etapa purificatoare şi de trecere la Creştinism si este împlinită pruncilor atât de Biserica Catolică, cât şi de cea Ortodoxă. În calendarul popular, Ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezatorul este numită Sântion de toamnă. În această zi ni se cere să postim, ca să ne asemănăm cu viaţa înfrânată a lui Ioan.
Redactor: Mirela Vârşă