Ştiri pe scurt
Social
20.07.2017
Autor articol: OltTv
Vizualizari: 47
MANUALELE DE A IV-A AJUNG LA ELEVI ÎN OCTOMBRIE
Ministerul Educației dă asigurări că elevii de clasa a IV-a vor avea manuale şcolare noi la şapte materii. Numai că unele manuale vor ajunge la timp, altele cu întârziere, din cauza contestațiilor în instanță a licitațiilor. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației a declarat că o situație diferită se crease la limba modernă, engleză și matematică – discipline la care contestațiile tocmai au fost rezolvate. Recent, Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a anunțat și că elevii de clasa a XI-a și a XII-a vor primi manuale gratuite în anul școlar 2016-2017. E vorba de peste trei milioane de cărți.
TINERII FUG DE ŞCOLILE PROFESIONALE
Doar 20% dintre tinerii români se înscriu la şcoala profesională, comparativ cu Germania, unde procentul este de 70%, principalul motiv fiind acela că şcolile de meserii sunt apanajul elevilor slabi. Companiile au început să se implice, în speranţa că vor produce forţă de muncă. Şi chiar dacă se feresc de aceste şcoli, tinerii care ies din facultăţi ajung să îngroaşe rândurile şomerilor. Specialiştii susţin că o rezolvare a problemelor de pe piaţa muncii poate fi orientarea corectă a tinerilor, în condiţiile în care, doar anul acesta, 50.000 de elevi nu au luat bacalaureatul. În lipsă de specialişti şi de forţă de muncă, unii patroni au luat în considerare să importe muncitori din Republica Moldova şi Ucraina.
DESPĂGUBIRI PENTRU PRODUCĂTORII DE FRUCTE
Producătorii agricoli din România vor putea primi noi despăgubiri de la Comisia Europeană pentru nevânzarea a până la 3.000 de tone de fructe şi legume proaspete, din cauza embargoului impus de Rusia Uniunii Europene, anunţă un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii. Sprijinul financiar se va acorda pentru 1.500 de tone de fructe. Termenul limită de solicitare a retragerilor de pe piaţă este 15 septembrie pentru legume şi 15 octombrie pentru fructe. Pot beneficia de acest sprijin organizaţiile de producători din sectorul fructe şi legume şi producătorii de fructe şi legume care nu sunt membri ai unei organizaţii de producători.
SE ÎNFIINŢEAZĂ INSTITUTUL NAȚIONAL DE ADMINISTRAȚIE
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, printr-o ordonanță, înființarea Institutului Național de Administrație (INA), instituție publică cu personalitate juridică ce va funcționa în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) care va asigura cadrul instituțional pentru derularea activităților de formare a personalului din cadrul autorităților și instituțiilor publice. „Institutul va asigura formări și perfecționări specifice, destinate unor categorii sau procese prioritare în administrația publică, pentru care furnizorii privați sau cei din mediul academic nu au capacitatea ori expertiza practică de formare necesară și nici curricule dezvoltate", potrivit unui comunicat al Guvernului.
Redactor: Mirela Vârşă