Ştiri pe scurt
Social
20.07.2017
Autor articol: OltTv
Vizualizari: 65
STUDENT SLĂTINEAN, SUCCES INTERNAŢIONAL ÎN INOVAŢIE
Iulian Mateşică, elev strălucit al Colegiului Naţional Radu Greceanu, acum student la Universitatea Politehnică Bucureşti, a câştigat locul întâi la finala globală Microsoft Imagine Cup 2016, la categoria Innovation, alaturi de doi colegi: Flavia Oprea si Cristian Alexandrescu. Echipa a primit un premiu în valoare de 50.000$ şi şansa la titlul de campion Imagine Cup.
Cei trei studenţi au dezvoltat un dispozitiv hi-tech de mici dimensiuni ce urmărește echilibrul urechii interne și verifică postura coloanei vertebrale în timp real. Dispozitivul poate fi purtat pe spate sau cap și poate detecta probleme ale urechii interne și generează date care pot fi utile medicilor în diagnosticarea pacienților cu tulburări de echilibru.
MASĂ CALDĂ PENTRU ELEVI
Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică o propunere de lege privind un program pilot prin care elevii vor primi pe timpul anului şcolar 2016-2017 o masă caldă sau un pachet alimentar. În primul an vor fi implicate 22 de școli din toată țara, iar după perioada de testare Guvernul va decide extinderea acestuia la nivel naţional. Alimentația sănătoasă în școală poate combate abandonul școlar și stimula incluziunea socială, elevii pot fi educați în spiritul unui regim de viață sănătos. Pachetul alimentar sau masa caldă va fi în limita valorică de 7 lei/zi și va putea fi modificată în funcţie de evoluţia preţurilor. Banii vor veni de la bugetul de stat, însă şi primăriile pot ajuta din bugetul local la suplimentarea sumelor.
ŞI STRĂINII VIN LA MUNCĂ ÎN ROMÂNIA
Poate părea ciudat, dar România este, totuși,o țară care atrage nu numai fugari din Orient, Asia și Africa, ci și europeni din țări mult mai dezvoltate decât patria noastră. Conform ultimelor statistici întocmite de Inspectoratul General penru Imigrări (IGI), mii de germani, francezi și italieni preferă siguranța de la noi în locul unei vieți amenințate de atentate din ce în ce mai des.
Așa se face că, în acest moment, 4.304 italieni, 1.412 germani și 1.293 de francezi trăiesc, oficial, în mai toată România. Ei s-au orientat, în funcție de pregătire, către industria textilă (croitorie) și cea mecanică, către zona de IT, dar pot fi găsiți și la conducerea unor firme ca directori sau ingineri, sau chiar în casele românilor de ai căror copii se ocupă din postura de guvernante. Orașele preferate sunt cele mari, dezvoltate, precum Bucureștiul, Timișoara, Constanța sau Cluj.
CRESC SALARIILE DIN SISTEMUL SANITAR
Salariile cresc pentru 163.000 de persoane din sistemul sanitar, acest sector fiind declarat de Guvern prioritar în momentul elaborării şi adoptării ordonanţei privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Ministrul muncii a explicat că s-a observat faptul că mii de cadre părăsesc ţara din cauza veniturilor scăzute, motiv pentru care Guvernul a egalizat salariile persoanelor încadrate pe aceeaşi funcţie şi a acordat un bonus de merit pentru cei care au o activitate deosebită.
Ordonanţa prevede stabilirea unei creşteri suplimentare de aproximativ 10% faţă de restul funcţiilor a salariilor debutanţilor, în vederea creşterii atractivităţii carierei în sistemul public de sănătate. De exemplu, salariul de încadrare al unui medic din unităţi clinice va fi între 2.364 de lei şi 2.944 de lei, în funcţie de vechime, iar al unui asistent medical între 1960 lei şi 2441 lei, în raport de vechimea în muncă. Salariul unui medic primar din serviciul de ambulanţă sau primiri urgenţe va fi între 4.371 lei şi 5443 lei. Cuantumul salariilor diferă în funcţie de specializare, grad şi vechime şi este completat cu diferite sporuri.
Redactor: Mirela Vârşă