Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Ştiri pe scurt
20.07.2017
Autor articol: OltTv
Vizualizari: 66

PETIŢIE PENTRU MEDICII DE GARDĂ


Federația „Solidaritatea Sanitară” a recomandat tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare dacă nu le sunt menționate expres mai multe drepturi. Printre acestea, dreptul la un spor între 25% și 75% şi cel de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore. Gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat şi plătite în baza legislaţiei actuale, subliniază Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă. Instituţia lucrează în regim accelerat la modificările necesare, „iar motivul este extrem de simplu: situaţia actuală nu este normală”, se mai arată în document.

RMN-UL MAMAR, DECONTAT DE STAT

Pacientele suspecte de cancer la sân îşi vor putea face RMN, fără să mai scoată sute de lei din buzunar. Autorităţile au luat această decizie, alarmate de creşterea mortalităţii cauzate de cancerul mamar.

În România, 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar. De multe ori, pacientele ajung la medic prea târziu. Situaţia cea mai gravă este în mediul rural, unde opt din zece femei nu au făcut niciodată un control preventiv. Un RMN la sân costă între 450 şi 700 de lei, bani pe care multe femei nu îşi permit să îi dea. De la 1 august, preţul nu va mai fi o problemă, pentru că investigaţia va fi decontată de stat. Specialiştii recomandă ca, după vârsta de 20 de ani, femeile să-şi facă cel puţin o dată la trei ani un control mamar şi o examinare clinică a sânilor. Iar, după 40 de ani, controalele trebuie să fie anuale. În România, mortalitatea în rândul pacientelor cu cancer mamar este de 36%, mai mare decât media europeană şi cea mondială.

ROMÂNIA, ŢARĂ DONATOARE

România ar putea dona până la 1,61 miliarde de euro, în perioada 2016-2020, pentru a sprijini democraţia şi dezvoltarea durabilă în ţările sărace, printr-un program denumit RoAid convenit cu UE şi coordonat de la Ministerul Afacerilor Externe. Premierul Dacian Cioloş a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, Programul strategic multianual privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară 2016-2020. Decizia porneşte de la premisa că România a devenit „ţară cu un venit mediu ridicat, având în vedere PIB-ul pe locuitor de aproape 10.000 de dolari la nivelul anului 2014. Principalul beneficiar al fondurilor de dezvoltare şi asistenţă trimise de România este Republica Moldova, stabilită ţară prioritară în ceea ce priveşte cooperarea pentru dezvoltare. Beneficiare de asistenţă financiară de la România vor fi de asemenea Ucraina şi Georgia, descrise drept „ţări partenere care beneficiază de o atenţie specială din partea României”.

MEŞTEŞUGARII OLTENI PLEACĂ ÎN TABĂRĂ

În perioada 25-31 iulie 2016, la Horezu, în judeţul Vâlcea, se desfăşoară „Tabăra de meşteşuguri”. Aceasta se doreşte a fi o punte de legătură între meşterii şi creatorii populari din judeţul Olt şi cei din judeţul Vâlcea. Din judeţul Olt participă meşterii Dumitru Liceanu - cojocar din Vădastra şi purtătorul titlului de „Tezaur Uman Viu”, Gheorghe Tănase - sculptor tradiţional în lemn de la Corbu, Ştefan Truşcă - ceramist de pe Valea Olteţului, de la Româna-Balş, Olguţa Alexandrina Filip - cusături şi ţesături din zona Romanaţi, din Cezieni, Ionel Cococi - ceramist din Vădastra, Petre Ciobanu - încondeietor de ouă de la Călui, Daniela Voicu - realizatoare de produse de artizanat şi încondeietor de ouă de la Corbeni-Balş, Costinel Beşteleu - încondeietor de ouă de la Călui.

Redactor: Mirela Vârşă
DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE