Corpul de control al premierului a început controalele în instituțiile publice, fiind verificate toate programele informatice cumpărate în ultimii trei ani. Acesta s-a autosesizat după ce, în urmă cu o lună, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a sesizat DNA în legătură cu achiziția de softuri pentru gestionarea fondurilor europene, transmite
Digi 24. Astfel, au fost demarate controale pentru acea categorie de softuri, dar și la toate softurile achiziționale din bani publici.
S-A APROBAT STRUCTURA NOULUI AN ŞCOLARAnul școlar 2016-2017 va avea două semestre – primul din 12 septembrie până pe 3 februarie, cel de-al doilea – în perioada 13 februarie 2017 – 16 iunie 2017.
În ceea ce privește vacanțele, cea de iarnă va începe în Ajunul Crăciunului și se va încheia pe 8 ianuarie. Vacanţa intersemestrială va fi între 4 și 12 februarie, iar cea de primăvară, în ultimele două săptămâni din aprilie. Vacanţa de vară va începe mai devreme față de anul acesta, adică pe 17 iunie. Elevii din clasele terminale din învăţământul liceal vor termina cursurile mai devreme, pentru a se putea pregăti pentru examene.
Ministerul Educației a stabilit și perioadele pentru programul național „Şcoala altfel”. Față de anii anteriori, programul are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor.
ROMÂNIA ARE ŞI PENSIONARI DE LUXDintre cei cinci milioane de pensionari români, 24%, adică peste 1,2 milioane, primesc sub 500 de lei pe lună. La polul opus, cel mai bogat pensionar primeşte o pensie de 57 de ori mai mare. Cea mai mare pensie din România este de 28.825 de lei, suma brută, şi este încasată de un fost magistrat care locuieşte în Bucureşti. Dacă se scade contribuţia de sănătate de 5,5% şi impozitul pe venit de 16%, atunci pensionarul încasează 22.628 de lei pe lună (5.017 euro). A doua cea mai mare pensie din România este de 17.822 de lei şi este încasată tot de un pensionar din Bucureşti. În mână, acesta primeşte lunar 13.991 de lei.
PERICOLUL DIN PET-URIMulți oameni reutilizează sticlele de plastic pentru a bea apă mai multe zile la rând sau chiar pentru a depozita vinul peste iarnă. Acest obicei este însă unul extrem de nociv și poate duce la îmbolnăvire.
Recipientele fabricate din materiale tratate chimic pot reține colonii întregi de bacterii periculoase, chiar și atunci când sunt spălate. Acumulările de agenţi patogeni pe suprafața sticlelor din plastic, dar și în zgârieturile și crăpăturile invizibile cu ochiul liber, pot conduce la declanșarea simptomelor similiare toxiinfecției alimentare (greață, vărsături și diaree), potrivit cercetătorilor.
Redactor: Mirela Vârşă