Britanicii au votat în majoritate pentru ieșirea țării lor din Uniunea Europeană, iar acum regretă. Este subiectul fierbinte al momentului, care a provocat un șoc și ale cărui consecințe sunt greu de evaluat. Am stat de vorbă cu câțiva slătineni despre opțiunea celor din Marea Britanie și cum ar vota ei dacă s-ar pune vreodată problema rămânerii sau ieșirii din Uniunea Europeană. Iată ce au răspuns.
Brexit sau Brexin? La această întrebare, britanicii au răspuns deja. Au decis ca țara lor să părăsească Uniunea Europeană și, abia când faptul s-a consumat, au început să realizeze că nu e deloc bine ce-au făcut.
Să fie acesta începutul sfârșitului pentru Uniunea Europeană? Cine are de câștigat din această fărâmițare? Cât pierd cei care…pierd? Care să fie să fie consecințele economico-financiare, geostrategice și, de ce nu, chiar psihologice ale eventualei demolări a Uniunii Europene? Iată întrebări la care în aceste zile se dau tot felul de răspunsuri, adâncindu-se incertitudinile.
Cei câțiva slătineni cu care am stat astăzi de vorbă despre acest subiect spun că britanicii au greșit atunci când au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană.
Slătinenii intervievați sunt hotărâți și în privința opțiunii privind rămânerea sau ieșirea din Uniunea Europeană, dacăs-ar pune vreodată această problemă.
Partea bună este că interesul investitorilor față de România ar putea crește acum, odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dacă este să ținem cont de declarația premierului Dacian Cioloș. Partea rea este că planurile tinerilor care doresc să studieze în Marea Britanie, bazându-se pe beneficiile primite, sunt date complet peste cap. Ce va fi, până la urmă, rămâne de văzut.