Ştiri pe scurt
Social
20.07.2017
Autor articol: OltTv
Vizualizari: 64
ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) marchează, în fiecare an, pe data de 31 mai, Ziua mondială fără tutun, în încercarea de a atrage atenția asupra riscurilor majore pe care le prezintă consumul de tutun asupra sănătății. Tema de anul acesta se leagă de schimbarea pachetelor de țigări. Dezbaterile de Ziua mondială fără tutun se axează, anul acesta, pe introducerea ambalajelor integral standardizate, măsură ce are rolul de a nu le mai permite producătorilor din domeniu să folosească ambalaje care să încurajeze fumatul. Această măsură va face ca aceste produse să fie mult mai puțin atractive și va reduce, totodată, folosirea lor în scopuri promoționale, crescând, în același timp, eficiența avertismentelor asupra sănătății, notează site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.
DIN TOAMNĂ PLĂTIM IMPOZITELE ONLINE
Românii care nu au timp să stea la coadă, să-și plătească taxele și impozitele la ANAF, primesc o veste bună. La cinci ani de când a fost lansată platform ghiseul.ro, ministrul de Finanțe a anunțat că speră ca, din toamnă, persoanele fizice să-și poată plăti taxele și impozitele către ANAF online. Până atunci, toate ghişeele Fiscului vor fi dotate cu POS-uri, pentru ca oricine să poată plăti dările către stat folosind cardul. În prezent, prin ghiseul.ro se pot plăti doar taxele și impozitele locale, iar de curând, și amenzile.
BONURI DE MÂNCARE PENTRU ROMÂNII SĂRACI
Aleşii se gândesc să le dea niște bani lunar pentru a își cumpăra mâncare, românilor cu venituri foarte mici. Concret, mai mulți parlamentari vor să inițieze o lege prin care famiiile ale căror venituri nu depășesc 1.200 de lei lunar și au în întreținere copii să primească vouchere de masă în valoare de 500 de lei pentru a-și cumpăra alimente. De aceste bonuri ar urma să beneficieze și pensionarii cu venituri mici, de sub 1.200 de lei, dar și alte categorii sociale care nu au venituri. ”Bonurile de mâncare” ar fi distribuite prin intermediul primăriilor. O altă specificație a legii este că cei fără venituri vor trebui să muncescă câteva zile în folosul comunității, în funcție de cât stabilește primăria de care aparțin, pentru a putea beneficia de vouchere.
LIBERI DE ZIUA COPILULUI
1 Iunie, Ziua Copilului, ar putea deveni liberă, daca iniţiativa unor aleşi va fi votată. Parlamentarii argumentează necesitatea ca 1 iunie să fie zi liberă prin aceea că "trăim într-o societate dominată de valori materiale", iar "de Ziua Copilului în majoritatea grădiniţelor şi şcolilor primare din România se organizează evenimente pentru a-i celebra pe cei mici, iar copiii evoluează în cadrul acestor spectacole"."Lipsa părinţilor de la aceste evenimente are implicaţii psihologice negative în dezvoltarea copiilor. În afara dorinţei de a-i face mândri şi de a primi aprecierea părinţilor, copiii au nevoie de susţinere", explică semnatarii, arătând că nu toţi angajatorii au disponibilitatea de a acorda o zi de concediu părinţilor de 1 iunie. Proiectul se află în consultare publică la Senat, primind aviz favorabil de la Consiliul Legislativ încă de pe 12 mai.