Inaugurarea scutului anti-rachetă de la Deveselu ne-a permis să intrăm oarecum și în viața americanilor care își desfășoară activitatea aici. Nu am avut permisiunea să stăm de vorbă cu vreunul dintre militari, dar am văzut unde dorm, în ce condiții mănâncă și cum își petrec timpul liber.
Intrarea în baza militară unde se află scutul anti-rachetă, inaugurat ieri de către premierul României, numărul doi în Departamentul de Stat al Apărării SUA și însuși secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, este imposibilă. Aici sunt doar militarii, personalul civil și au acces numai diverși colaboratori.
12 mai 2016 a fost una dintre puținele șanse de a vedea una dintre cele mai importante locații militare ale planetei. După ce am trecut de cele mai severe filtre, cu pază înarmată până în dinți, am avut parte de o primire protocolară, dar nu rigidă. Regulile sunt clare. Un român ne comunică încă din autocarul care ne-a preluat de la poartă pentru a ne transporta vreo doi kilometri, până în inima bazei, ce nu avem voie să facem. La coborâre ne preia Daniel Day, un american mereu cu zâmbetul pe buze, cu care dialogul se leagă firesc. Aflăm cum se va desfășura minut cu minut evenimentul și pentru că mai este suficient timp până la debarcarea oficialilor, ni se permite să vedem unde își petrec timpul liber militarii.
Camerele sunt simple, cu câte două paturi, frigider și birouri, cu o baie minusculă. Totul este extrem de curat, iar climatizarea merge perfect. Au și mese pentru călcat, așa că am dedus că unele treburi gospodărești și le fac singuri. În aceeași construcție perfectă se află un magazin cu produse americane și sala de mese. Nu știu cu ce curăță, pentru că nu miroase deloc a mâncare, iar sistemul este tip autoservire. De aici nu lipsește o frizerie, sala de fitness, cea de prim-ajutor. Pe unul dintre geamuri, un afiș ne spune că astăzi este o degustare de vinuri într-un restaurant din Caracal și mă gândesc că, uite, americanii au o buna ocazie să se relaxeze. În sala de recreere îi putem vedea pe câțiva militari care privesc la televizor, butonează la telefon sau, pur și simplu, vorbesc unii cu ceilalți. De aici nu lipsește Biblia, iar legătura loc cu Dumnezeu este puternică, așa cum ne-a demonstrat momentul de invocare a Divinității de la începutul evenimentului de inaugurare a scutului anti-rachetă, încheiat cu o Binecuvântare.
„Dumnezeule Atotputernic, în afara celor care s-au adunat astăzi aici invocăm smeriți prezența ta cu noi. Ne aflăm aici pentru a recunoaște eforturile multor semeni pentru finalizarea acestei unități, a acestui vis și, cu multă speranță pentru viitor, primim promisiunea stabilității și protecției care decurge din prezența sa. Și, cu toate acestea, trebuie să te rugăm să ne amintești mereu, Doamne, că pacea, în ultimă instanță, nu vine din sisteme și unelte, pacea vine din ceea ce insufli în inimile bărbaților și femeilor astfel încât să refuze conflictul și să caute înțelegerea. Așa că te rugăm pentru ca această unitate și intențiile noastre să se contopească în năzuința noastră spre pacea pe care cu toții o dorim”.