În plin scandal public privind cazul violului din Vaslui, Poliţia Română le oferă femeilor mai multe sfaturi împotriva abuzului sexual. Astfel, pe site-ul instituţiei apar o serie de informaţii despre viol şi despre cum să fie evitat un astfel de eveniment.
Iată ce le învață autoritățile pe femei, pentru a se evita situații precum cea din Vaslui:
Primul pas ce trebuie făcut în cazul în care sunteţi victimele unui abuz sexual este să vă prezentaţi la cel mai apropiată unitate de poliţie, unde va trebui să relataţi fără reţineri o versiune completă, amănunţită. Poliţia va putea strânge dovezi mai uşor dacă reclamaţi violul sau tentativa. Faptul că reclamaţi violul imediat face ca mărturia să fie cu atât mai plauzibilă în faţa instanţei.
După ce aţi făcut plângere la Poliţie, va trebui să vă prezentaţi la Laboratorul de Medicină Legală, în vederea eliberării certificatului medico-legal de constatare.
Iată ce sfaturi oferă Poliţia Română pentru evitarea unei agresiuni sexuale:
Evitaţi să vă deplasaţi neînsoţite, mai ales la ore târzii;
Evitaţi plimbările prin locuri slab iluminate;
Invitaţia unor persoane, cunoscute întâmplător, de a vă însoţi în diferite locuri trebuie să vă creeze suspiciuni, evaluând riscul la care vă expuneţi;
Vestimentaţia decentă şi comportarea modestă nu incită la acostări;
La distracţii, este recomandat ca fetele, mai ales, să fie însoţite de către persoane de încredere, evitând, pe cât posibil, să rămână singure într-un cerc de băieţi;
O ţinută şocantă şi un comportament ambiguu reprezintă factori favorizanţi în astfel de situaţii.
În situaţia unei agresiuni sexuale este dificilă recomandarea unui anumit comportament. Unele femei „îngheaţă” în faţa infractorilor, altele se mobilizează rapid şi apelează la orice mijloc de a scăpa. Cele din a doua categorie au reuşit să contracareze, în majoritatea cazurilor, agresorii.
În caz de agresiune, faceţi o evaluare rapidă a situaţiei:
Agresorul este înarmat sau neînarmat, solid sau slab, având curaj numai pentru faptul ca sunteţi femeie;
Creaţi, prin strigăte puternice, discuţii cu agresorul sau chiar prin lovire, momente de panică ce vă vor permite scăparea;
Daţi de înţeles agresorului că suferiţi de o boală venerică;
Loviţi, zgâriaţi şi muşcaţi agresorul în zona feţei; în acest fel poliţia poate să-l identifice mai uşor.
Având în vedere pericolul social ridicat al infracţiunii de viol, Poliţia şi-a intensificat prezenţa activă în stradă, în zonele şi locurile în care s-au produs infracţiuni de acest gen, pentru a descuraja elementele potenţial periculoase. Înainte de toate, însă, fiecare persoană trebuie să-şi ia măsuri de siguranţă pentru a nu deveni victima unei agresiuni sexuale.