Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Vorbe fără duh
20.07.2017
Autor articol: OltTv
Vizualizari: 75

În viaţa de zi cu zi folosim în vorbire expresii din popor, fără a şti de cele mai multe ori ce înseamnă. Una din cele mai cunoscute expresii la români este „a freca menta”, cu înțelesul de „lene, comoditate, muncă în dorul lelii…”. Trebuie să ştiţi însă că acum peste o sută de ani chiar exista o acţiune desfăşurată pe bază de… mentă.




„A tăia frunză la câini” sau „a freca menta”, „a face capul calendar” ori „s-a dus pe apa Sâmbetei”… sunt expresii pe care le auzim sau le folosim, de cele mai multe ori, greşit. Iată un exemplu:

Cu toţii folosim expresia „a freca menta” când vrem să spunem că irosim timpul, fără să ştim că în trecut aceasta era o muncă. Acum un secol şi jumătate, în cârciumi, mesele boierilor erau frecate cu mentă pentru a da un miros mai select. Copiii care voiau să câştige un ban frecau menta. O altă expresie pe care o întâlnim uneori în vorbirea celor din jur este „banul n-are miros”.

Dacă în ceea ce priveşte strict mirosul banilor, părerile sunt împărţite, expresia legată de acest aspect are în realitate o poveste: se spune că împăratul Vespasian i-a urmat lui Nero şi a găsit visteria goală. El a pus multe dări, chiar şi pe closete. De atunci, closetele se numesc şi vespasiene. Într-o zi, fiul său Titus i-a spus că poporul  râde şi îl bârfeşte pentru că a scos bani dintr-o sursă mirositoare. Vespasian i-a pus sub nas fiului său o monedă şi i-a spus: „uite, banul n-are miros”.



Redactor: Mirela Vârşă
DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE