Data de 21 mai are o triplă însemnătate atât religioasă, cât și istorică. În această zi sunt sărbătoriți sfinții Împărați Constantin și Elena, iar anul acesta sărbătoarea coincide cu Înălțarea Domnului și totodată cu cinstirea eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei.
Începând din secolul al IV-lea, Înălţarea este marcată la 40 de zile după Paşti, întotdeauna într-o zi de joi. Acum se înroșesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Înviere, iar salutul în această zi este „Hristos s-a înălțat! – Adevărat s-a înălțat!”. Potrivit credinţei, cerurile sunt deschise de la Paști până la Înălțare, iar cei care mor în această perioadă nu mai trec prin Judecata de Apoi și ajung direct în Rai. Tradiția spune că în acestă zi femeile nu împrumută sare, pentru că altfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smântană. În unele zone ale țării casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuştean. Se fac pomeni pentru morţi, împărţindu-se mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu.
De Înălţarea Domnului, Biserica Ortodoxă Română face praznic de pomenire a eroilor. Începând cu anul 2003, Ziua Eroilor este considerată zi de sărbătoare oficială pentru poporul român. În această zi, la ora prânzului, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi în unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere. Și la Slatina, evenimentul va fi marcat cu începere de la ora 12.00, la Cimitirul Eroilor, acolo unde va avea loc un ceremonial de depunere a coroanelor, urmat de defilarea Gărzii de Onoare.
În 2015, Ziua Eroilor și Înălţarea Domnului se sărbătoresc concomitent cu un alt mare eveniment al Creştinătăţii, praznicul Sfinţilor Constantin şi Elena. Datorită celor doi împărați, egali ai apostolilor, creştinismul a devenit religie permisă, jertfele sângeroase au fost interzise şi duminica a fost stabilită zi de odihnă în Imperiul Roman.