Cu fasole, cartofi, varză călită sau legume conservate din gradina proprie şi mai puţin cu preparate din supermarketuri. Când vine vorba de post, oltenii se bazează mai mult pe mâncarea tradiţională, mai ieftină şi sănătoasă. Chiar şi aşa, în zilele în care nu pot consuma alimente de origine animală, cheltuie mai mult pe mâncare, mărturisesc cei care ţin post.
A început Postul Paştelui, o perioadă de şapte săptămâni în care creştinii sunt sfătuiţi să consume doar produse vegetale. Magazinele, dar şi comercianţii din pieţe şi-au diversificat oferta de alimente de post, iar cumpărătorii au de unde alege. Cei mai mulţi spun că vor opta pentru mâncărurile tradiţionale, cum ar fi fasolea, cartofii, salata sau fructele proaspete, aşa că se aprovizionează din piaţă sau apelează la conservele din cămară sau din congelator.
Chiar şi fără şniţele sau brânză de soia, mâncarea de post este destul de scumpă, mai ales pentru cei care, în restul anului, consumă carne, ouă şi lapte din gospodăria proprie.
Cei care obişnuiesc preparate din supermarketuri spun că perioada postului este chiar uşor de trecut, mai ales dacă îţi permiţi să combini produsele din soia cu legume şi zarzavaturi proaspete.
Dacă vă hotărâţi să ţineţi post, trebuie să ştiţi că în piaţă veţi găsi multe alimente mai ieftine decat în supermarketuri. O rădăcină de salată costă un leu, la fel şi legătura de ceapă sau ridichii. Cartofii sunt un leu kilogramul, merele, doi lei, iar fasolea costă 10 lei kilogranul.