Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Coşmarul francului: Rate duble, credite triple
20.07.2017
Autor articol: OltTv
Vizualizari: 85

„Ne simţim eliminaţi, ca şi cum nu am face parte din ţara asta, deşi suntem stabili, avem servicii şi nu am făcut nimic rău, am semnat un contract cu o bancă”, este strigătul de disperare al unui slătinean care are un credit în franci elveţieni. Matei Şerban are 61 de ani, lucrează de 40 de ani în uzina de aluminiu şi acum este nevoit să plătească o rată dublă faţă de cât se angajase iniţial.




Povestea lui Matei Şerban începe în 2007, anul în care creditele în franci elveţieni au explodat în România. A vrut să facă refinanţare, însă nu a mai putut în lei, moneda în care îşi lua salariul.

Iar oferta băncii a fost cu adevărat de nerefuzat. Plus un bonus de 30 de milioane de lei vechi.

Iar, după un an, visul frumos al creditului în franci elveţieni s-a spulberat. Rata s-a dublat, iar acum are de rambursat de patru ori mai mult faţă de suma împrumutată şi are apartamentul pus gaj.

Şi ce poate face un cetăţean român în faţa sistemului bancar?

Matei Şerban speră, însă, că lucrurile se vor schimba şi că Guvernul va putea face ceva pentru cei peste 75.000 de oameni care trăiesc „drama francului elveţian”.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a început o serie de discuţii cu conducerea BNR şi reprezentanţii băncilor comerciale pentru a identifica soluţii pentru criza francului. Vâlcov a declarat că o cale de rezolvare pentru persoanele care au credite în franci ar fi extinderea prevederilor ordonanţei din 2014 privind restructurarea împrumuturilor, denumită atunci „electorata", act normativ care nu a atras până acum interesul băncilor şi al debitorilor. Matei Şerban şi alţi zeci de mii de români aşteaptă o soluţie.

Redactor: Crina Jilavu
DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

STIREA SAPTAMANII
Slatina 650
OLTTV LIVE

Slatina: Bâlciul recoltei în buricul orașului

A apus demult vremea celebrelor mustării, unde, pe lângă licoarea dulce, ușor înțepătoare, a strugurilor abia zdrobiți, sfârâiau grătarele cu pastramă, mici și fleici, iar muzica lăutărească întregea tabloul idilic. Slătinenii de odinioară își amintesc ce mare sărbătoare era Ziua Recoltei, oraganizată undeva, la marginea orașului, când bunici, părinți și copii, frumos îmbrăcați, practic toată suflarea orașului, mergeau să se bucure și să mai tăifăsuiască. S-au dus vremurile acelea. Ziua Recoltei s-a transformat într-un bâlci, într-o alergătură, într-un business, într-o înghesuială, în plin centrul orașului, cu puțini producători de-ai locului, dar cu mulți comercianți și cu manele. Astfel se celebrează trimp de trei zile la Slatina ceea ce ar trebui să fie cu adevărat frumos Ziua Recoltei.
11 Oct 2024