Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
DSVSA: Atenție la pește!
18.11.2022
Autor articol: Dana Mihăilă
Vizualizari: 847

Ca urmare a faptului că, în ultima perioadă, în județul Olt, au fost confirmate cazuri de botulism la om, produse în urma consumului de alimente, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vine cu o serie de sfaturi pentru prevenirea apariției de noi cazuri.


 DSVSA ne recomandă:
-Conservele bombate sau cu termenul de expirare depășit se exclud din consum;
-Evitarea consumului conservelor de legume, carne şi peşte preparate în casă, care nu au fost sterilizate prin fierbere minim 30 de minute;
-Evitarea consumului de conserve al căror capac bombează;
-Evitarea consumului de alimente cu aspect şi miros neplăcut;
-Curăţarea atentă şi spălarea riguroasă a produselor vegetale;
-Spălarea frecventă a mâinilor;
-Conservarea la rece a mâncărurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile;
-Recipientele în care s-au aflat alimentele cu aspect şi miros neplăcut vor fi bine curăţate şi fierte;
-În cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70 grade Celsius;
-Evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate (separarea alimentelor crude de cele gătite)
-Măsuri stricte de reducere a contaminării produselor crude înainte de prelucrare și conservare – vegetale, carne (la abator, stocuri), pește, moluște;

De asemenea, și în cazul preparării conservelor trebuie ținut cont de câteva reguli importante, transmite DSVSA Olt:
-Controlului bacteriologic al conservelor și semiconservelor industriale înainte de comercializare, menținerea alimentelor la temperaturi corecte;
-Folosirea de apă curată din surse verificate periodic;
-Fierberea corectă a conservelor preparate în casă;
-Păstrarea in condiții de igienă a cărnurilor afumate, a peștelui crud.


Alimente incriminate:
-conservele alimentare, în special cele preparate în gospodăriile personale: conserve de came, de pește, de fructe și legume, insuficient sterilizate sau spălate;
-carnea afumată, șunca preparată în casă, mezeluri, cârnați, unele specii de pești;
-foarte rar - conservele preparate pe cale industrială, când acestea sunt insuficient sterilizate;

Atenție! Alimentele contaminate pot apărea alterate ca gust și miros, iar cutiile de conserve contaminate pot avea capacul bombat. Frecvent însă, alimentele pot să arate perfect normal.
Conservarea unor alimente prin adăugarea unui strat de ulei la suprafață creează condiții de anaerobioză și în condițiile unei temperaturi convenabile este posibilă producerea toxinei botulinice.

Botulismul este definit ca o toxiinfecție alimentară severă cauzată de o neurotoxină produsă de Clostridium botulinum și afecteazå omul și numeroase specii de animale. Se manifestă prin paralizia flască progresivă a mușchilor scheletici ce duce la exitus prin insuficiență respiratorie acută.
Toxina afectează controlul mușchilor în întregul corp și de aici complicații precum: afectarea vorbirii, dificultăți la înghițire, oboseală, insuficiență respiratorie.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE