Accidentul Vascular Cerebral, cândva o afecțiune medicală ce apărea doar la vârste înaintate, este descoperit acum la persoane din ce în ce mai tinere. Șeful Secției de Neurologie de la Spitalul Județean de Urgență Slatina, medicul Renică Diaconescu, spune că cel mai tânăr pacient al său are doar 26 de ani. Este vorba despre o femeie care a fost salvată prin administrarea tromboloizei.
Accidentul Vascular Cerebral este a doua cauză de deces în patologia cardiovasculară, la noi în țară, după infarctul miocardic. România se află pe locul 2 în Europa în ceea ce privește cazurile de deces și de infirmități provocate de acesta. Medicii specialiști de la Spitalul Slatina spun că între AVC și COVID ar exista o legătură.
Iar în timp ce numărul cazurilor de AVC este în creștere, spitalele din toată țara au rămas fără soluția salvatoare, administrată în procedura de tromboliză. Și Spitalul Slatina se află în această situație.
Tromboliza constă în injectarea unei substanţe ce poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format și la restabilirea circulației sangvine. Tratamentul se administrează în perfuzie, în decurs de o oră. Prin aceasta se poate obține o evoluție mai rapidă spre ameliorarea paraliziei, tulburărilor de vorbire sau a altor semne și cresc șansele pacientului de a evolua fără sechele. Astăzi, la Spitalul Slatina nu mai exista nici măcar o fiolă cu această substanță. Medicii încearcă să găsească soluții cât mai repede.