Tot mai mulți olteni suferă un accident vascular cerebral. Partea proastă este că mulți dintre pacienți sunt tineri, iar unii ajung la spital când este deja prea târziu pentru a mai putea fi aplicată tromboliza - o procedură medicală ce dizolvă cheagul de sânge și face recuperarea bolnavului rapidă și completă. Șeful Secției de Neurologie de la Spitalul Slatina, medicul Renică Diaconescu, face un nou apel la aparținători: imediat ce observă că un membru al familiei prezintă semnele unui accident vascular cerebral să îl aducă de îndată la spital. Cu cât se întârzie mai mult, cu atât recuperarea devine tot mai grea și, uneori, chiar imposibilă.
Neurologii slătineni spun că, în ultima perioadă, se confruntă cu un fenomen nou. Au apărut cazuri de tromboze venoase cerebrale.
O cauză a acestui fenomen ar putea fi infecția cu virusul SARS-Cov-2, spun medicii specialiști. Deocamdată se fac investigații medicale amănunțite.
Principalii factori de risc ce pot fi controlați pentru a preveni apariția unui accident vascular cerebral sunt: hipertensiunea arterială, fumatul, diabetul zaharat, creșterea colesterolului în sânge, obezitatea, sedentarismul și consumul excesiv de alcool. Din păcate, afecțiunea medicală poate fi și ereditară. Persoanele care au rude apropiate cu AVC au riscul mai mare de a suferi un accident vascular, spun medicii specialiști.