Spitalul Județean de Urgență Slatina - Secția de Anestezie și Terapie Intensivă.
Încă de la intrarea în secție au fost create trasee speciale pentru cei confirmați, pentru cei suspecți și pentru cei non-covid, internați aici cu diferite afecțiuni medicale.
Stăm de vorbă cu medicul Alina Chiriac, șefa Secției ATI, care ne spune ce înseamnă lupta pentru supraviețuire a bolnavilor de COVID-19.
Ne echipăm corespunzător și pornim pe culoarul celor confirmați. Sunt monitorizați de personalul medical echipat și pregătit în orice moment să intervină.
Patru oameni confirmați cu COVID-19 sunt internați aici în stare gravă. Respiră doar cu ajutorul aparatelor, după ce virusul Sars-Cov-2 a pus stăpânire pe organismul lor.
Unul dintre ei are 44 de ani și nicio altă problemă medicală.
11 medici lucrează la Terapie Intensivă. În fiecare zi, prin rotație, aceștia îngrijesc bolnavii de Covid-19. Suportă cu greu echipamentul de protecție, din cauza căruia abia mai respiră, dar teama că se pot îmbolnăvi în orice moment este mare.
Au însă puterea să stea de vorbă cu fiecare pacient în parte, să îl încurajeze și, mai ales, să îi ridice moralul.
Paturile din ATI sunt „vânate” parcă de pacienții confirmați. Cum se eliberează unul, imediat este ocupat de alt bolnav care nu mai poate respira.
Sunt mulți pacienții vindecați de COVID-19 la ATI Slatina, iar fericirea medicilor, după fiecare astfel de caz în parte, este uriașă. Există însă și dezamăgire pentru cadrele medicale. La tot pasul întâlnesc oameni care spun că nu cred în existența și pericolul acestei boli.
Așadar, coronavirusul există și este periculos. Omoară oameni, printre care și tineri perfect sănătoși. De aceea, sfatul medicilor este să purtăm masca de protecție, să respectăm distanțarea și măsurile impuse de autorități. Pentru că, odată infectați, medicii nu ne mai pot garanta vindecarea.