„Dacă vrei pace, trebuie să te pregătești de război”, spune o expresie latină. Adică, o societate puternică este puțin probabil să fie atacată de dușmani. Atacarea Ucrainei de către Rusia a stîrnit îngrijorare în Europa în special, mai ales pentru că în majoritatea țărilor armata nu mai era obligatorie. Austria, Finlanda și Estonia nu au renunțat niciodată, Danemarca implică inclusiv femeile, iar Lituania, Letonia și Suedia au reintrodus stagiul militar obligatoriu, ca și Ucraina, după anexarea Crimeii de către Rusia.
Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO, ne-a declarat sâmbătă, la Slatina, că România are nevoie de o pregătire specială.
Candidatul independent pentru funcția de președinte al României este adeptul modelului finlandez, considerat „un fel de standard de aur în acest domeniu, având o lungă tradiție în
materie de armată obligatorie”, spune Sophia Besch, expert în cadrul Fundației Carnegie pentru Pace Internațională de la Washington, care subliniază că „în războaiele moderne este nevoie și de soldați”.
În prezent, Armata Română are 81.000 de militar activi, potrivit unui studiu realizat de Global Firepower la începutul acestui an, citat de cursdeguvernare.ro.