Noua lege a pensiilor, intrată în vigoare pe 1 septembrie 2024, nu mai prevedea reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru persoanele care au locuit timp de 30 de ani în localități sau zone poluate. În urmă cu peste opt ani, la localitățile ai căror locuitori beneficiau de această prevedere s-a adăugat și Slatina, la inițiativa deputatului Gigel Știrbu și a senatorului Paul Stănescu.
Președintele PNL Olt nu a putut preciza cu cât este mai mică speranța de viață a slătinenilor și a locuitorilor din zona limitrofă, care este gradul de poluare și cine sunt poluatorii, deși la baza oricărui proiect legislativ trebuie să existe argumente susținute de date tehnice. Mai mult, parlamentarii au dreptul și trebuie să acționeze astfel încât instituțiile statului cu atribuții de mediu, cum este în acest caz, să-și facă treaba astfel încât să fie eliminată cauza, adică poluarea.
Proiectul legislativ privind reintroducerea acestei pensionări anticipate, adoptat tacit de Senat, deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal, ar urma să modifice noua lege a pensiilor astfel încât cetățenii care au locuit timp de 30 de ani în zone afectate de poluare să se pensioneze cu doi ani mai devreme decât vârsta standard, fără să fie penalizați, și după 1 septembrie 2024.
Pentru a intra în vigoare, acest proiect trebuie să treacă și de Camera Deputaților, urmând a fi promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.
Deputatul liberal Gigel Știrbu a spus în conferința de presă de astăzi că speră ca toate grupurile parlamentare să susțină această inițiativă.