Pornind de la faptul că risipa alimentară reprezintă o problemă la nivelul UE, anual fiind irosite aproximativ 80 de milioane de tone de alimente, iar legislația în vigoare s-a dovedit inaplicabilă pentru unele prevederi, a fost nevoie să fie făcute o serie de reglementări. Acestea au fost dezbătute în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților. Secretarul Comisiei, deputatul Dan Ciocan, explică la ce se referă modificările ce trebuie aduse la Legea risipei alimentare.
„Principalele reglementări ale inițiativei fac referire la aspecte precum:
- definirea operatorilor economici din sectorul agroalimentar prin trimiterea la definiția din Regulamentul Comisiei Europene de stabilire a principiilor și al cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare;
- eliminarea prevederilor potrivit cărora asociațiile, fundațiile și întreprinderile sociale pot comercializa alimente aproape de expirarea datei-limită de consum;
- eliminarea prevederilor care permit oferirea de către asociații, fundații și întreprinderi sociale a alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum contra unei sume maxime de 3% plus TVA din prețul achiziției, respectiv 25% plus TVA din prețul achiziției, respectiv 25% plus TVA din prețul de producție;
- stabilirea ca normele metodologice de aplicare a legii să fie elaborate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Sănătății”.
Guvernul României a transmis printr-un punct de vedere faptul că susține adoptarea prezentei inițiative legislative cu o serie de observații.