Pe 6 septembrie 1950, județul Romanați dispărea de pe harta țării, odată cu reforma administrativă din timpul ocupației sovietice, când județele au devenit raioane și regiuni. În 1968, când s-a decis revenirea la județe, romanațenii au sperat că-și vor recăpăta identitatea. Visul lor s-a năruit, deoarece conducerea României a decis ca zona istorică Romanați să fie împărțită la trei județe: Olt, Dolj și Teleorman.
Locuitorii din dreapta Oltului nu au renunțat niciodată la visul lor. În Anul Centenarului Marii Uniri, el este pe cale să se împlinească.
Ideea a căpătat contur în aprilie, anul trecut. Conducerea Consiliului Județean, prefectul, Preasfințitul Sebastian - Episcopul Slatinei și Romanaților, parlamentari de Olt, oameni de cultură, oameni de afaceri, jurnaliști s-au întâlnit la Caracal pentru a pune bazele unei acțiuni menite să repună Romanațiul pe harta României. Primul pas a fost făcut de către Episcopia Slatinei, care a devenit și a Romanaților.
Referendumul local va avea loc pe 6 și 7 octombrie, concomitent cu cel național, pentru familie. Întrebarea de pe buletinul de vot este „Sunteți de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt?”, la care cetățenii au două opțiuni – Da sau Nu.
Dacă majoritatea va fi de acord, la sfârșitul acestui an, după ce proiectul va trece prin Parlament, județul Olt își poate reîntregi blazonul cu denumirea Romanați, iar reședința va rămâne, fără doar și poate, Slatina.